Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα μέσω διπλωματίας διευρύνει τις διεθνείς συμμαχίες της

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα μέσω διπλωματίας διευρύνει τις διεθνείς συμμαχίες της

Η Ελλάδα προχωρά στη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών, που καθιστούν τη χώρα μας πιο ισχυρή διπλωματικά, αλλά και αξιόπιστο συνομιλητή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ μας δίνει έναν σύμμαχο και συνομιλητή στη λεκάνη της Μεσογείου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, γεγονός που καταδεικνύει το βάρος το οποίο δίνουν οι Ισραηλινοί στη δική μας σχέση. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ είναι πολυεπίπεδες και βασίζονται στην προοπτική που έχουν οι δυο λαοί να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις.

Αναφορικά με την κατάρτιση συμφωνίας με την Αίγυπτο, επισήμανε πως είναι πιο πολύπλοκη από εκείνη με την Ιταλία. Σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου βασίζονται στην ειλικρίνεια, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην κοινή αντίληψη για τη γεωγραφία της περιοχής.

«Μιλάμε με όλους, με όρους ειλικρίνειας και συναντίληψης, ώστε να διευρύνουμε το πλαίσιο των διπλωματικών μας συμμαχιών, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από την διπλωματία μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Είναι μία σοφή στρατηγική, η οποία θέλει ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στοχοπροσήλωση», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, εκτίμησε ότι μία επιθετική ενέργεια προς την Ελλάδα θα οδηγούσε την Τουρκία σε διεθνή απομόνωση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και δουλεύει στο διπλωματικό επίπεδο, ώστε οποιοδήποτε κακό σενάριο να αποτραπεί. Τόνισε, πως απέναντι στη γειτονική χώρα, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας, διευρύνοντας τις διεθνείς της συμμαχίες.