Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν δεχόμαστε τη λογική  των γκρίζων ζωνών ούτε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν δεχόμαστε τη λογική των γκρίζων ζωνών ούτε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Δε δεχόμαστε τη λογική ούτε των γκρίζων ζωνών ούτε της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως οι κυρώσεις που έθεσε ο κ. Μπορέλ στο τραπέζι είναι πολύ πιο αυστηρές, σε σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Βαρβιτσιώτης ερωτηθείς για το πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παρουσιάστηκαν κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ότι «σήμερα συζητάμε για κυρώσεις απέναντι στο κράτος της Τουρκίας. Και οι κυρώσεις που έθεσε ο κ. Μπορέλ στο τραπέζι είναι πολύ πιο αυστηρές, σε σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κυρώσεις συνοδεύονται και από ένα πακέτο - πρόταση, που είτε το αποδέχεται είτε το απορρίπτει η Τουρκία: άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ένα πνεύμα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, ή αλλιώς η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι, επιβάλλει κυρώσεις και μεταβάλλονται επί τα χείρω οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

O αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων θα αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 Σεπτεμβρίου. Πριν από αυτήν, πρόσθεσε, «θα λάβει χώρα η σύνοδος των χωρών του Νότου MED7, που έχει προπαρασκευαστεί από την Ελλάδα, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε εδώ στα τέλη Ιουνίου, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συζήτησης πολύ σωστά στοχευμένο στα θέματα που μας αφορούν. Και θα φανεί εκεί, αν τελικά οι χώρες του Νότου θα βρεθούν όλες μαζί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ή αν θα διαρραγεί αυτό το μέτωπο». 

Σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή της ΑΟΖ με την Αλβανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η προηγούμενη συμφωνία έχει θέσει έναν πήχη διεκδικήσεων και από τις δύο πλευρές. Σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της χώρας, τόνισε ότι έχει τεθεί ένα σκληρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης. «Βρισκόμαστε δίπλα της, ωστόσο θα βρεθούμε και απέναντί της, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι παραβιάζει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής οικογένειας που είναι πάνω από όλα οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε καθεστώς υψηλής ετοιμότητας τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο πεδίο ευθύνης. Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε το πλαίσιο πολυμερών ή διμερών συνεργασιών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η Ελλάδα βεβαίως δεν προκαλεί και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα οποτεδήποτε προκληθεί».