M. Akinci: Καμία εξέλιξη στο Κυπριακό πριν τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου

M. Akinci: Καμία εξέλιξη στο Κυπριακό πριν τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου

Η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, στις 28 Ιανουαρίου και (εφόσον χρειαστεί) στις 4 Φεβρουαρίου, παγώνει οριστικά κάθε διαδικασία αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Akinci, κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να έχει επαφές και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού -χωρίς, πάντως, μεγάλες προσδοκίες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Akinci κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις με τις οποίες εκφράζεται η ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όμως πέντε λεπτά αργότερα βγαίνει άλλη ανακοίνωση που λέει ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διαστρεβλώνει το πλαίσιο και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και την υποστήριξη της Τουρκίας για λύση, ο «τουρκοκυπριακός λαός» συνεχίζει να ζει κάτω από εμπάργκο, ενώ η άλλη κοινότητα συνεχίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., όπως είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη αδικία».

Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Akinci ισχυρίστηκε ότι το θέμα θα έπρεπε να αποτελεί σημείο συνεργασίας και όχι έντασης, ενώ πρόσθεσε ότι ο γγ του ΟΗΕ θα έπρεπε να λάβει τις ανησυχίες που εκφράζονται υπόψη.

Φωτογραφία: SOOC