Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 17:38

-A +A

Μ. Σάλλας: Πρόταση σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 17:38
Μ. Σάλλας: Πρόταση σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη
-A +A

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos, στην ομιλία του στο Οικονομικό Συμπόσιο του Sparta Forum με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά : Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;».

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας στην ομιλία του, με τίτλο «Μία άλλη πρόταση για την ανάπτυξη», εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες :

- Στη μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις

- Στη διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας

- Στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

- Στην αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με Συμβολαιακή Τραπεζική

Οι τέσσερις αυτές προτάσεις οδηγούν, κατά την άποψή μου, γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους εκείνων που υλοποιούνται ή προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, γιατί ενισχύουν τις επενδύσεις σε υποδομές, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με ότι αυτό συμαίνει, ανάφερε ο κ.Σάλλας. Επίσης, επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό και τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας και βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σάλλας στις τράπεζες: «Εάν ο τραπεζικός τομέας μπορούσε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την οικονομία, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είχε εκτοξευθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα» είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς.

Για το σχέδιο «Ηρακλής» δήλωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την απομείωση των κόκκινων δανείων. Σημείωσε πως το ιδιωτικό χρέος έχει φθάσει λόγω κρίσης στα 259 δισ. ευρώ και ότι μόνον η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να βγάλει τη χώρα αποτελεσματικά μπροστά.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Για να είναι βιώσιμη και ακόμα πιο αποδοτική, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα πολλαπλασιάζουν το οικονομικό αντίκτυπο των νέων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σάλλας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα