Λύση για την ονομασία των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες «βλέπει» ο Γ. Χαν

Λύση για την ονομασία των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες «βλέπει» ο Γ. Χαν

Την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει μια λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Επίτροπος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης για «το πακέτο διεύρυνσης του 2018», ο Γ. Χαν δήλωσε ότι «η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», ενώ αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της πΓΔΜ, είπε ότι «η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Ειδικότερα για την πΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα «έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια. Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, για την Τουρκία, τόνισε ότι «απομακρύνεται έντονα από την ΕΕ». «Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στους τομείς του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει καλέσει κατ' επανάληψη την Τουρκία να ανατρέψει επειγόντως αυτή την αρνητική πορεία επειγόντως και στην Έκθεση (σ.σ.: για την ενταξιακή πορεία χωρών) κάναμε μια πολύ σαφή σύσταση προς το σκοπό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ