«Λύκοι» και «πρόβατα» κοντράρονται στις αγορές

«Λύκοι» και «πρόβατα» κοντράρονται στις αγορές

Ένα περίεργο παιχνίδι κυριαρχίας με σημαντικές επιπτώσεις στο πως διαμορφώνεται η τάση στις παγκόσμιες αγορές φαίνεται πως έχει ξεκινήσει στη μητρόπολη του χρήματος. Ενώ μέχρι πρότινος οι μικροεπενδυτές ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν το «έξυπνο χρήμα» για να τοποθετηθούν στις αγορές, ο κορονοϊός δείχνει να έχει φέρει – προσωρινά τουλάχιστον – τα πάνω κάτω με τους «μεγάλους» να ακολουθούν τις κινήσεις των… μικρών ψαριών για να βγάλουν κέρδη.

Κάπως έτσι φαίνεται πως ο S&P 500 κατάφερε την περασμένη Δευτέρα 8 Ιουνίου να περάσει για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος μέσα στο 2020, μετά την κατρακύλα του Μαρτίου, κλείνοντας στις 3.232 μονάδες. Ακολούθησαν όμως τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης με συνολικές απώλειες άνω του 7% και βέβαια το sell-off της Πέμπτης που χτύπησε καμπανάκι στις αγορές. Σήμερα ο μοναδικός από τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες που εμφανίζει κέρδη μέσα στο 2020 είναι ο Nasdaq με +6,9% απόδοση. Οι S&P 500 και Dow Jones είναι στο -5,9% και -10,3% αντίστοιχα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στην Ευρώπη.

Το βασικό θέμα συζήτησης τελευταία στις αγορές δεν είναι ούτε ο κορονοϊός, ούτε η επανεκκίνηση της οικονομίας και οι προοπτικές ανάκαμψης, αλλά το κατά πόσο ευθύνονται οι μικροεπενδυτές για το απίστευτο ράλι που έχει οδηγήσει σχεδόν στην υπερκάλυψη των απωλειών της πανδημίας. Ποιος ευθύνεται για τη γενικότερη άνοδο μετοχών και ειδικότερα αυτών δεν ανήκουν στο κλαμπ των ευνοημένων από την κρίση και πόσο μπορεί να κρατήσει;

Από τη μία πλευρά, είναι όσοι υποστηρίζουν ότι ευθύνονται οι μικροεπενδυτές που έμεναν σπίτι το τελευταίο δίμηνο και αποφάσισαν να το παίξουν… «λύκοι της Wall Street», επενδύοντας κρατικά επιδόματα και οικονομίες. Για να μπουν στην αγορά οι μικροεπενδυτές, κυρίως οι millennials αλλά και όσοι ήρθαν πιο κοντά στην τεχνολογία λόγω του social distancing, επέλεξαν ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Robinhood που δίνουν τη δυνατότητα συναλλαγών χωρίς προμήθειες.

Ο μεγάλος όγκος των νέων αυτών επενδυτών που… μπαινογβαίνουν στην αγορά έχει προκαλέσει «σύγχυση». Αναλυτές εκτιμούν ότι η εισροή επενδυτών που επιδίδονται σε day trading δεν ήταν ποτέ τόσο αδιάλειπτη καθώς υπάρχει μία μεγάλη μάζα που αναζητά κέρδη και βλέπει τις αγορές σαν ένα καθημερινό κερδοσκοπικό παιχνίδι και όχι σαν μακροπρόθεσμη επένδυση.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Κρέιμερ, αναλυτή του Αμερικανικού δικτύου CNBC, οι επαγγελματίες της Wall παρακολουθούν τη λίστα με τις μετοχές που προτιμούν οι μικροεπενδυτές στο Robinhood και σε άλλες πλατφόρμες. Αγοράζουν τις μετοχές αυτές το πρωί και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τις πουλάνε στους χρήστες των πλατφορμών καθώς γνωρίζουν ότι για τις συγκεκριμένες μετοχές υπάρχει σίγουρο ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, οι «λύκοι» ακολουθούν τα «πρόβατα» για το σίγουρο κέρδος.

Έτσι συντηρείται ένα «παιχνίδι» που διαμορφώνει το σημερινό περιβάλλον στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.

Η Barclays, από την πλευρά της, αναλύοντας την επενδυτική δραστηριότητα μέσω του Robinhood, υποστηρίζει ότι τα «πρόβατα» δεν έχουν καμία σχέση με το ράλι της Wall. Διότι τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι μικροεπενδυτές κερδίζουν πηγαίνοντας με το… κύμα, άλλοι τόσοι, ακριβώς επειδή δεν έχουν καμία σχέση με το trading, κάνουν λανθασμένες επιλογές και χάνουν τα χρήματά τους.

Οι 10 δημοφιλέστερες μετοχές στο Robinhood σήμερα είναι οι Ford, General Electric, American Airlines, Disney, Delta Airlines, Carnival, GoPro, Microsoft, Aurora Canabis και Apple. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα οι χρήστες που έχουν αγοράσει τη μετοχή της Delta Airlines έχουν αυξηθεί από 21.000 κοντά στους 590.000. Την ίδια ώρα, η Barclays επισημαίνει ότι ναι μεν αρκετές μετοχές υψηλών αποδόσεων έχουν γίνει δημοφιλείς όμως το ίδιο συμβαίνει και με μετοχές που δεν τα έχουν καταφέρει το ίδιο. Παραθέτει ως παράδειγμα τη μετοχή της εταιρείας προϊόντων ομορφιάς, Coty, η οποία ενώ εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500, οι χρήστες του Robinhood που την κατέχουν έχουν εξαπλασιαστεί.

Στον αντίποδα, οι πέντε μετοχές που επιλέγουν περισσότερο οι επαγγελματίες επενδυτές (θεσμικοί, τράπεζες κλπ) είναι οι Visa, Adobe, Mastercard, Alphabet (μητρική της Google) και PayPal. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές είναι από τις κερδισμένες της κρίσης από τη στιγμή που ο κόσμος στρέφεται στη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών.