Λουκίδης: 5% με 7% των νοσηλευμένων είναι εμβολιασμένοι - Πώς εξηγείται

Λουκίδης: 5% με 7% των νοσηλευμένων είναι εμβολιασμένοι - Πώς εξηγείται

Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών Covid που είχαν εμβολιαστεί μίλησε σήμερα ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης. Το ποσοστό τους είναι περίπου 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid, ενώ στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%,επισήμανε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλες την Ευρώπη».

Όπως τόνισε ο καθηγητής, πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν, ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει λίγο λιγότερο. 

Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, επισήμανε. «Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές πρέπει να προσαρμοστεί απέναντι σε αυτές», τόνισε ο καθηγητής.