Λουκασένκο: Νέες κυρώσεις στο καθεστώς από Βρετανία και ΗΠΑ

Λουκασένκο: Νέες κυρώσεις στο καθεστώς από Βρετανία και ΗΠΑ

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο εμπορικών, οικονομικών και αεροπορικών κυρώσεων στη Λευκορωσία, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υπονόμευση της δημοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Λουκασένκο.

Στην επέτειο ενός έτους από τις προεδρικές εκλογές για τις οποίες ο Λουκασένκο κατηγορείται για νοθεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά ατόμων και οντοτήτων με στόχο την οικονομία της χώρας και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέταξε στη «μαύρη λίστα» τη Belaruskali OAO, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ποτάσας στον κόσμο.

Οι κυρώσεις στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και άλλες έκνομες ενέργειες, έρχεται λίγο αφότου ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα για «συνωμοσία» με ξένες δυνάμεις.  «Δεν θα το έκανε ποτέ μόνη της αυτό (να επικρίνει τους Λευκορώσους προπονητές), είχε καθοδηγηθεί από μακριά από τους Πολωνούς φίλους της», είπε.

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο κυρώσεων (εμπορικών, οικονομικών και σχετικών με αεροπορικές πτήσεις), ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραμπ, σημείωσε πως «το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να συντρίβει τη δημοκρατία και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία. Αυτές οι κυρώσεις καταδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποδεχτεί τις ενέργειες του Λουκασένκο μετά τις ανέντιμες εκλογές». Όπως πρόσθεσε, τα προϊόντα των κρατικών βιομηχανιών του Λουκασένκο δεν θα πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι πτήσεις αεροπλάνων από τη Λευκορωσία δεν θα προσγειώνονται στη Βρετανία, ενώ οι βρετανικές εταιρείες δεν θα παρέχουν τεχνική βοήθεια στον στόλο πολυτελών αεροσκαφών του Λουκασένκο.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο αψήφησε σήμερα τις διεθνείς επικρίσεις και δήλωσε (σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί κάθε χρόνο) πως κέρδισε δίκαια τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις 9 Αυγούστου και πως προστάτευε τη χώρα του απέναντι σε μια βίαιη εξέγερση. «Σήμερα η Λευκορωσία είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου», είπε. Πέρυσι, κάποιοι «ετοιμάζονταν για δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι καλούσαν... για πραξικόπημα». 

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς ανακοίνωσαν το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος με αφορμή την εκτροπή της πτήσης από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, που οδηγήθηκε στο Μινσκ, όπου συνελήφθη ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς.