Λονδίνο: Διαδηλώσεις και μνημεία υπό προστασία

Λονδίνο: Διαδηλώσεις και μνημεία υπό προστασία

Το άγαλμα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ απέναντι από το κοινοβούλιο και το Κενοτάφιο του Whitehall βρίσκονται από σήμερα υπό προστασία, καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται για τρεις μέρες διαδηλώσεων.

Το άγαλμα του Τσώρτσιλ δέχτηκε ήδη επίθεση την Κυριακή στο τέλος μιας κατά τα άλλα ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόυντ στη Μινεάπολη. Οι διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι πάνω στο άγαλμα ότι ο Τσόρτσιλ ήταν ρατσιστής. Την ίδια μέρα, στο Μπρίστολ, διαδηλωτές έριξαν στο λιμάνι το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα Εντουαρντ Κόλστον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι είναι «παράλογο και επαίσχυντο να βρίσκεται σε κίνδυνο αυτό το εθνικό μνημείο. Πράγματι, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ μπορεί να είχε εκφράσει απόψεις που θεωρούμε απαράδεκτες σήμερα, αλλά ήταν ένας ήρωας και του αξίζει πλήρως αυτό το μνημείο. Δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε τώρα να αναθεωρήσουμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε μια διαφορετική ιστορία», είπε, καλώντας τον κόσμο να αποφύγει τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, μια που, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, θα υπάρχουν εκεί πολλά «ακραία στοιχεία» με μόνο στόχο τη βία.

Την ίδια στιγμή, ομάδες οπαδών ποδοσφαίρου που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες» και οπαδοί του ακροδεξιού ηγέτη Τόμι Ρόμπινσον έχουν δηλώσει ότι θα συγκεντρωθούν το Σάββατο στο Λονδίνο για να προστατεύσουν τα αγάλματα.