Lockdown: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου

Lockdown: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου

Ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 21:00 θα είναι την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων, όπως και τα φαρμακεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και τα καταστήματα που λειτουργούν με την μέθοδο του «click away».

Υπενθυμίζεται ότι για μετακίνηση των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα για «παράδοση εκτός» θα πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα με το νούμερο 2 στο 13033 ή να συμπληρώσουν το ανάλογο έντυπο μετακίνησης, (forma.gov.gr: Εκτύπωση βεβαίωσης μετακίνησης).

Σημειώνεται πως αύριο Σάββατο 2 Ιανουαρίου κλειστά θα παραμείνουν τη δεύτερη μέρα του χρόνου, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα γίνεται, συνήθως, η απογραφή των πορϊόντων.

Τι αλλάζει σήμερα στις μετακινήσεις με ταξί και ΙΧ

Χαλαρώνουν μόνο για σήμερα τα μέτρα για τις μετακινήσεις λόγω εορτασμών. Συγκεκριμένα, μόνο για σήμερα 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το  όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται ώστε διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των οικογενειών από σπίτι σε σπίτι για το εορταστικό τραπέζι, στο οποίο επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Συναθροίσεις έως 9 άτομα και με SMS

Όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όπως και τα Χριστούγεννα, δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για τα οικογενειακά τραπέζια με φίλους. Συγκεκριμένα, στα τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες. 

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη κατοικία, πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού:

•    Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
•    Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
•    Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
•    Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
•    Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
•    Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)