Lockdown 3.0: Ποιες εισηγμένες αντέχουν, ποιες δυσκολεύονται, ποιες ζορίζονται

Lockdown 3.0: Ποιες εισηγμένες αντέχουν, ποιες δυσκολεύονται, ποιες ζορίζονται

Κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα (26/02/2020) και έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στη διαχείριση της οικονομικής καθημερινότητας των επιχειρήσεων.

Η αναγκαστική προσαρμογή στις νέες συνθήκες επέβαλε την υιοθέτηση τεχνολογιών που εξυπηρετούν τις συναλλαγές και τους διακανονισμούς από απόσταση, ο περιορισμός κόστους και η χρήση των επιδοτούμενων εργαλείων ρευστότητας μπήκε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ η εργασία από το σπίτι δεν αποτελεί πλέον κάποιο ταμπού αλλά μια ενδεδειγμένη πρακτική όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

Το τρίτο lockdown δεν είναι ακόμα γεγονός πανελλαδικά, είναι όμως στην Αττική, την «πρωτεύουσα» της οικονομίας στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της αυξητικής δυναμικής των κρουσμάτων.

Ένα καθολικό lockdown σημαίνει ότι οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας θα βρεθούν σε παύση ή θα υπολειτουργούν με ότι αυτό αρνητικά συνεπάγεται στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα οι δύο εβδομάδες καθολικού lockdown στοιχίζουν 2,3 δισ. ευρώ στην οικονομία, βάζοντας από το πρώτο τρίμηνο την εκτίμηση της ανάπτυξης για το 2021 σε καθοδική αναθεώρηση.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι πιο προετοιμασμένες να λειτουργήσουν κάτω από ειδικές συνθήκες, να παραμείνουν ανοικτές χωρίς να χάνουν χρήματα ή έστω να διατηρούν ένα αξιοπρεπές μερίδιο αγοράς. 

Η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει σαν οδηγός για το ποιες επιχειρήσεις θα υποστούν απώλειες και ποιες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο. Στην πρώτη γραμμή δυσκολίας μπαίνουν όσες εταιρείες εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και τις μετακινήσεις.

Τα ξενοδοχεία και τα Malls (Lamda) θα παραμένουν κλειστά, οι μετακινήσεις (Αεροπορία Αιγαίου) θα μειωθούν στις απολύτως αναγκαίες και οι ανάγκες σε καύσιμα κίνησης (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor oil, Revoil, Elinoil) θα περιοριστούν. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν μια νέα γενιά δανείων σε αναστολή δόσεων, όχι στο μέγεθος που προέκυψε από την πρώτη γενική απαγόρευση, ωστόσο η αυξητική τάση θα συνεχιστεί ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν εκ νέου οι προθεσμίες άρσης των αναστολών. Επιπλέον ο βαθμός ανάκαμψης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων θα επιβραδυνθεί ή θα μηδενιστεί. 

Το λιανικό εμπόριο αν και σε κάποιο βαθμό προετοιμάστηκε μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της «ενδυνάμωσης» της διανομής είναι βέβαιο ότι θα υποστεί μείωση στο τζίρο. Η περίοδος δεν είναι κρίσιμη για τις λιανικές πωλήσεις καθώς δεν χαρακτηρίζεται από ισχυρή εποχικότητα. Το πλεονέκτημα ωστόσο το έχουν όσες αλυσίδες έχουν καταφέρει να πείσουν για την αξιοπιστία των υπηρεσιών του στο διαδίκτυο και την ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων τους (Φουρλής, Quest, Πλαίσιο).

Οι εταιρείες που έχουν προϊόντα (απολυμαντικά, γάντια, μάσκες, τρόφιμα) σε δίκτυα αλυσίδων Super Market θα διατηρήσουν την καλή εικόνα που κατέγραψαν το 2020 αφού το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων θα διατηρήσει και θα ενδυναμώσει την επισκεψιμότητα του. Στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ) πολλά θα εξαρτηθούν αν η απόφαση συμπεριλάβει την διακοπή ή όχι των πρωταθλημάτων, καθώς το επίγειο δίκτυο και τα Venues των VLTs παραμένουν κλειστά. 

Χωρίς ιδιαίτερες άμεσες συνέπειες θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλάδοι των υποδομών (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ, ΟΛΘ, ΟΛΠ) της ηλεκτρικής ενέργειας (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) και των τηλεπικοινωνίων (ΟΤΕ). Οι συνδρομητικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας (Cosmote, Forthnet) αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ενώ η μείωση της ζήτησης στην μέση τάση πιθανόν να διαμορφώσει χαμηλότερες μέσες τιμές στην προσφορά ρεύματος.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες πληροφορικής οι οποίες έχουν μεταφέρει την πλειοψηφία των εργασιών τους εκτός των κεντρικών τους υποδομών περιορίζοντας το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους ή κάποιων τμημάτων τους. 

Το οικονομικό αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από την διάρκεια του καθολικού lockdown. Οι δύο εβδομάδες φαίνονται ως το ελάχιστο χρονικό διάστημα χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες εβδομάδες αν η επιδημιολογική εικόνα δεν αποφορτιστεί.

Δεδομένου ότι μέχρι τώρα το άνοιγμα της οικονομίας δεν έγινε ποτέ σε μια φάση, η εφαρμογή ενός γενικευμένου lockdown βάζει την οικονομία σε μια αναμονή πέντε ή έξι εβδομάδων προκειμένου να επιστρέψουμε σε κάποια στοιχειώδη κανονικότητα, όπως τουλάχιστον συνέβη τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Το δυσάρεστο είναι ότι τα Χρηματιστήρια δεν τα πάνε καλά με τις αναμονές…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.