Μητσοτάκης για εμβόλια: Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα αρχές καλοκαιριού αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Μητσοτάκης για εμβόλια: Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα αρχές καλοκαιριού αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί πως οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνουν πιο γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σημειώνοντας πως από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών. «Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως success story τη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, ενώ αναφερόμενος στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε ότι «με αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που τελικά λειτούργησε μ' επιτυχία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διδάγματα από την πανδημία. Όπως είπε, «μάθαμε ότι πρέπει ν' ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στην Ελλάδα καταφέραμε να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα», ενώ για το δεύτερο κύμα τον Νοέμβριο σημείωσε πως «προχωρήσαμε σ' ένα αυστηρό lockdown που "πόνεσε" οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ειδικοί και κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες πολίτες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

«Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η ΕΕ αποφάσισε να αγοράσει εμβόλιο κεντρικά και να τα διαθέσει ανάλογα με τον πληθυσμό χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες μέσα στην ΕΕ ήταν μια στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Εγώ από την πλευρά μου θεώρησα σωστό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εξ ονόματος της χώρας μας, αντί να χρειαστεί να διαπραγματευτούμε εμείς ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα (ως ΕΕ) και με πιο γρήγορους ρυθμούς; Ασφαλώς, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια και καλώς εχόντων των πραγμάτων και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν καθώς καταφέραμε να αγοράσουμε τα εμβόλια σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο. Και επίσης χρειαζόμαστε εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρετε ότι έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια και εκκρεμεί η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Αν δοθεί έγκριση από την ΕΕ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε πρόσβαση και σε αυτό το τρίτο εμβόλιο. Πάντως νομίζω πως η κρίση μας δίδαξε πολλά για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Στη συζήτηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας συμμετείχαν επίσης ο Άντονι Φάουτσι, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Νάνσι Μπράουν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips Φρανς φον Χόουτεν.

Βίντεο