Με προσωπικές επιθέσεις κατά Κυρ. Μητσοτάκη η ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικές επιθέσεις κατά Κυρ. Μητσοτάκη η ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Ευθεία προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι «απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών είναι η ανασφάλεια. Την κοινωνική ανασφάλεια την αυξάνει η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η «πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με εριστικό λόγο άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους ότι «κυβερνούν για για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, μιας ελίτ που ήρθε στην εξουσία με ιδιοτελή συμφέροντα».

«Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη το 2019»

«Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια», ισχυρίστηκε και σημείωσε ότι οι πολίτες ζουν σε αυτό το καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό... Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» και τόνισε: «Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας.».

Ακολούθως έκανε λόγο για ριζικές τομές και νέο μοντέλο διακυβέρνησης. «Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος» και πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές:

  • Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος, με τους μετακλητούς υπαλλήλους
  • καταργούμε το επιτελικό κράτος που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
  • Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
  • Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.

Ο Αλ, Τσίπρας παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ, είπε ότι «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι» και υποσχέθηκε πως: θα αυξήσουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία, θα καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό και θα προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν, καθώς και ότι θα κάνει προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Για την Παιδεία ανέφερε ότι θα υπάρξει διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, αύξηση στις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και της πανεπιστημιακής αστυνομίας «που έχει γίνει ανέκδοτο», όπως σχολίασε.

Στα εργασιακά δήλωσε ότι θα καταργήσει το νόμο του Κωστή Χατζηδάκη και υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. «Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο», δήλωσε.

Ξεκινώντας να μιλάει για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας» και ανέφερε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Προσέθεσε επίσης ότι «οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος». «Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας και στην κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα», δήλωσε ακόμα και δεσμεύτηκε ότι 

  • θα υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
  • Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.
  • θα μειωθεί προοδευτικά ο συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 65.000.
  • Θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  • ΘΑ ρυθμιστούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές

Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να εκδικηθεί τη Θεσσαλονίκη επικεντρώνοντας την κριτική του στα έργα που γίνονται στην Πόλη, ισχυριζόμενος πως αυτό φάνηκε με τον σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή Μετρό στην ομώνυμη πόλη, τη σιδηροδρομική Εγνατία, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Τέλος, επικαλέστηκε ετοιμότητα για εθνικές εκλογές, όποτε θα γίνουν, έθεσε το δίλημμα είτε «νίκη της προοδευτικής κυβέρνηση ή νέες εκλογές περιπέτειας και εκβιασμού» και κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός είναι το χάος»...