Μ. Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα χτυπήσει αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους

Μ. Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα χτυπήσει αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην τήρηση των μέτρων, προσέθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός 4ου κύματος, τονίζοντας ότι αυτό, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Αναφερόμενη στην μετάλλαξη αυτή, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να κάνει και τη δεύτερη δόση, επειδή το στέλεχος μπορεί να προκαλέσει νόσηση σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Αναφερόμενη στην ινδική μετάλλαξη είπε ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί, κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

«Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και την σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι», συμπλήρωσε και δήλωσε ότι είναι «στο τραπέζι» η τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου. Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός, σημείωσε.

Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και στους υγειονομικούς, είπε η κυρία Θεδωρίδου και αναφέρθηκε στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής αρχής να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους. Η κλιμακούμενη πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας περιλαμβάνει τρία στάδια: Στοχευμένη ενημέρωση, μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης για ορισμένα πράγματα και πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, είπε και εξέφρασε την ελπίδα τα δύο πρώτα μέτρα να βοηθήσουν ώστε να μην χρειαστεί η εφαρμογή του τρίτου.

«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται, αλλά αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και την δημόσια υγεία» σημείωσε.

Από πλευρά τους ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει στο 31%, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3 εκατ. έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 31%, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφέρθηκε στις παραδόσεις που εξελίσσονται κανονικά, αλλά και στα ραντεβού που έχουν ανοίξει για όλα τα εμβόλια με αποτέλεσμα κάποιος να κλείνει ραντεβού σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάζεται. Κάλεσε δε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, καθώς οι διαδικασίες πλέον είναι αρκετά γρήγορες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών. Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες που έχουν κάνει πρώτη δόση στο εξωτερικό, με το πιστοποιητικό από την ξένη χώρα μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να κλείνουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Εξήγησε δε, ότι σε 10 μέρες από την επόμενη Τετάρτη και μετά θα μπορούν να παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσοι έχουν κάνει μία δόση και έχουν νοσήσει, οπότε οι πολίτες από μόνοι τους θα πρέπει να ακυρώνουν το ραντεβού της δεύτερης δόσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι μειώνονται σε 6 οι μέρες μετά από ακύρωση ή αλλαγή ραντεβού. Επίσης, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα τους σταλεί εκ νέου sms για το προτεινόμενο νέο ραντεβού από σήμερα το βράδυ.

Τέλος, δόθηκαν οι παραδόσεις για τα εμβόλια που περιμένουμε, οι οποίες έχουν ως εξής: Λίγο πάνω από ενάμισι εκατομμύριο δόσεις αναμένουμε από την Pfizer, 380.000 δόσεις από τη Moderna, 152.000 δόσεις από την Johnson and Johnson για τον Ιούνιο κι άλλες 171.000 δόσεις από την ίδια για τον Αύγουστο.

Όπως επεσήμανε, διαθεσιμότητα θα υπάρχει, οπότε ο μόνος παράγοντας που θα κρίνει το αν θα μπορέσουμε να πιάσουμε εγκαίρως εντός του καλοκαιριού το τείχος ανοσίας, είναι πλέον εξαρτώμενο μόνο από την προσέλευση του κόσμου.