Λιθουανία: Επεκτείνει τους περιορισμούς στο εμπόριο του Καλίνινγκραντ

Λιθουανία: Επεκτείνει τους περιορισμούς στο εμπόριο του Καλίνινγκραντ

Η Λιθουανία επέκτεινε σήμερα τους περιορισμούς στο εμπόριο, μέσω της επικράτειάς της προς το θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, καθώς τέθηκαν σταδιακά οι κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των τελωνείων της βαλτικής χώρας.

Στα προϊόντα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το πρωί της Δευτέρας συμπεριλαμβάνονται το σκυρόδεμα, το ξύλο, το αλκοόλ και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες με βάση το αλκοόλ, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να λάβει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους εάν η διαμετακόμιση ορισμένων εμπορευμάτων από και προς το Καλίνινγκραντ δεν ξαναρχίσει «μέσα στις επόμενες ημέρες». 

Το Καλίνινγκραντ, ρωσικός θύλακας, συνορεύει με τα κράτη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Λιθουανία και την Πολωνία και βασίζεται σε σιδηροδρόμους και δρόμους μέσω της Λιθουανίας για τη μεταφορά των περισσοτέρων προϊόντων . Η παράκτια περιοχή έχει αποκοπεί από ορισμένες εμπορευματικές μεταφορές από την ηπειρωτική Ρωσία από τις 17 Ιουνίου λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οποίες ενισχύονται από σήμερα.

Τα αγαθά που εμπίπτουν σε ανθρωπιστικές ή βασικές κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα, εξαιρούνται από τις κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, αναζήτησαν στα τέλη Ιουνίου έναν συμβιβασμό για την επίλυση της αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Λιθουανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που κάποτε βρισκόταν κάτω από τη ρωσική κυριαρχία, είχε σοβαρές επιφυλάξεις να κάνει κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραχώρηση στη Μόσχα.