Λινού: Θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

Λινού: Θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

Ανησυχία ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που το αναμένουμε, και πως θα ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες», εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα. «Επειδή η Πολιτεία αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, στην Ελλάδα όλα αργούν, ας πάρουμε μόνοι μας την απόφαση», επισήμανε, ζητώντας παράλληλα να κάνουμε πολλά τεστ, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

Εμβολιασμοί

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, η κυρία Λινού παραδέχθηκε ότι «αυτό που συζητούν οι άνθρωποι είναι ότι αφού θα υπάρξει ένα καλύτερο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί να κάνουμε αυτό τώρα;». «Από τώρα μέχρι να υπάρξει- αν υπάρξει- εγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει τις δυο μεταλλάξεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι το επόμενο διάστημα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 4 μήνες. Θα υπάρξουν τα τεστ, μετά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα παραχθούν τα εμβόλια, πόσο γρήγορα θα εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα εισαχθούν στην Ευρώπη. Δεν είναι τόσο απλό ότι θα τα έχουμε τέλη Αυγούστου και τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μεσοδιάστημα επισήμανε ότι ο καθένας μας πρέπει να υπολογίσει τον προσωπικό του κίνδυνο και να λάβει υπόψιν όλα αυτά που είπε η επιτροπή, δηλαδή το επίπεδο της Υγείας του, τι λέει ο γιατρός του, και το εάν δεν έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας.