Lilly: Συνδυασμός αντισωμάτων μειώνει κατά 70% θανάτους και νοσηλεία

Lilly: Συνδυασμός αντισωμάτων μειώνει κατά 70% θανάτους και νοσηλεία

Μείωση κατά 70% στη νοσηλεία και στους θανάτους από κορoνοϊό πετυχαίνει ο συνδυασμός των δύο εξουδετερωτικών αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab, ανακοίνωσε σήμερα η παρασκευάστρια αμερικανική φαρμακευτική Lilly.

Οι ανακοινώσεις της εταιρίας προέρχονται από τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ των παραπάνω αντισωμάτων (μελέτη BLAZE - 1) η οποία πραγματοποιείται σε 1.035 ασθενείς. Η μελέτη, διερευνά την επίπτωση της νόσου σε νοσηλείες και θανάτους, συνδυαστικά. Διαπιστώθηκαν κατά τη μελέτη 11 περιστατικά (2,1%) σε ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία και 36 περιστατικά (7%) σε ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο. Συνολικά καταγράφηκαν 10 θάνατοι και αφορούσαν μόνο την ομάδα που πήρε εικονικό φάρμακο.

Κατά την παράλληλη διερεύνηση δευτερευόντων συμπτωμάτων, διαπιστώθηκε από τη συνδυαστική χρήση των δύο αντισωμάτων σημαντική μείωση του ιικού φορτίου και επιτάχυνση στην ανάρρωση.

Ο επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος των ερευνητικών εργαστηρίων της Lilly, δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι δήλωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ της κλινικής μελέτης των δύο αντισωμάτων, είναι σαφώς βελτιωμένα έναντι εκείνων της φάσης ΙΙ. Εκτός από τη μείωση της νοσηλείας και των θανάτων, διαπιστώνεται επίσης από το συνδυασμό των αντισωμάτων, περαιτέρω μείωση και στην παρουσία των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων, έναντι μόνης της χρήσης του bamlanivimab.

Στο τελευταίο έχει δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης για ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των δύο εξουδετερωτικών αντισωμάτων, έχουν συλλεγεί δεδομένα από τη χρήση τους σε πάνω από 4.000 ασθενείς είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Τώρα η έρευνα στρέφεται στη μείωση των δόσεων, χωρίς τη μείωση της αποτελεσματικότητας, καθώς έχει διαπιστωθεί αντίστοιχη αποτελεσματικότητα στη χορήγηση και των δύο αντισωμάτων σε 2.800 mg το κάθε ένα, σε σύγκριση με τη χορήγηση 700 mg bamlanivimab και 1400 mg etesevimab. O συνδυασμός των δύο αντισωμάτων αναμένει έγκριση επείγουσας χρήσης από το Αμερικανικό FDA.