Λιγότερο πιθανή η μετάδοση του ιού στους εξωτερικούς χώρους
Ηλ. Μόσιαλος

Λιγότερο πιθανή η μετάδοση του ιού στους εξωτερικούς χώρους

Την διαφοροποίηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους επισημαίνει με ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, με τον καθηγητή του LSE να τονίζει πως ο ιός είναι πολύ πιθανότερο να μεταδοθεί κατά τον συγχρωτισμό ατόμων σε κλειστό χώρο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μόσιαλος ανάρτησε στο Facebook ένα γράφημα που δείχνει την καταγραφή του πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορεά σε μία νέα επαφή μετά από την ανίχνευση επαφών 110 ατόμων με κορονοϊό, διαχωρίζοντας εάν η κύρια περίπτωση είχε συναντήσει άτομα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, ενώ αναφέρεται επίσης και στην κατανομή των δευτερογενών λοιμώξεων.

Σε περιπτώσεις όπου οι διαγνωσμένοι με κορονοϊό ήρθαν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, μόνο 6 από τους 22 ασθενείς Covid-19 δεν μετέδωσαν τον ιό, ενώ στις υπόλοιπες 16 περιπτώσεις υπήρξε τόσο πρωτογενής όσο και δευτερογενείς μεταδόσεις. 

Αντίθετα, από τις 88 περιπτώσεις θετικών στον κορονοϊό, που συγχρωτίστηκαν με πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, οι 77 δεν μετέδωσαν τον ιό, ενώ σε 11 περιπτώσεις υπήρξε μετάδοση του ιού. Ωστόσο παρατηρήθηκαν πολύ λιγότερες δευτερογενείς μεταδόσεις της νόσου, παρά το γεγονός πως οι περιπτώσεις συγχρωτισμού σε εξωτερικούς χώρους αφορούσαν στο 80% των συνολικών περιπτώσεων ελέγχου.