Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να σώσουν ζωές
Κ. Σακελλαροπούλου για εθελοντική αιμοδοσία

Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να σώσουν ζωές

Τη ζωτική σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, ιδίως την περίοδο που διανύουμε υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, και λίγο αίμα από το αίμα μας, μπορούν να σώσουν ζωές.

Με ανάρτησή της στην προσωπική σελίδα της στο facebook, η  κ. Σακελλαροπούλου αρχικά αναφέρει ότι στην εθελοντική αιμοδοσία στο Προεδρικό ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από πενήντα συνεργάτες της Προεδρίας και ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές της Προεδρίας οι οποίοι συμμετείχαν στην αιμοδοσία που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και στην οποία συγκεντρώθηκαν 52 φιάλες αίματος!

Όπως τόνισε η Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε αισθητά τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών σε αίμα, τόσο διεθνώς όσο στη χώρα μας. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αιμοδοσία έχει μειωθεί από 25% έως 60% στα νοσοκομεία μας από την αρχή της πανδημίας, πράγμα εύλογο αν σκεφτεί κανείς τη μεγάλη ανησυχία και τον φόβο που έχει προκαλέσει η μεταδοτικότητα του ιού», σημειώνει.

«Η πανδημία, ωστόσο, μπορεί να ανέτρεψε πολλές από τις σταθερές που γνωρίζουμε, δεν περιόρισε όμως την ανάγκη για αίμα. Χειρουργικές επεμβάσεις και πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, αιμοκαθάρσεις και τροχαία ατυχήματα, είναι μερικά μόνο παραδείγματα περιπτώσεων που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη σταθερού αποθέματος» προσθέτει στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου.

Ακόμα, επισήμανε ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένος, αλλά η αιμοδοσία είναι ένας τομέας στον οποίο ανέκαθεν υπήρξε συμμετοχή και προσφορά και υπογράμμισε ότι «η αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη στις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, είναι το μέτρο του ήθους και του δυναμισμού μιας κοινωνίας».

«Ευχόμαστε να ενισχυθεί το εθελοντικό πνεύμα στη χώρα μας και να επεκταθεί η παράδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, αφού λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, και λίγο αίμα από το αίμα μας, μπορούν να σώσουν ζωές», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.