Λιβύη: Το Ocean Viking διέσωσε 196 μετανάστες

Λιβύη: Το Ocean Viking διέσωσε 196 μετανάστες

Το Ocean Viking, το διασωστικό πλοίο της οργάνωσης SOS Méditerranée, περισυνέλεξε σήμερα 196 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάρια σε ανοιχτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα το πρωί, το Ocean Viking διέσωσε αρχικά 57 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Λιβύης. Λίγο αργότερα, το απόγευμα, προχώρησε σε τρεις ακόμη επιχειρήσεις, στην ίδια ζώνη. Η πρώτη αφορούσε 54 ανθρώπους που επέβαιναν επίσης σε ένα φουσκωτό και ορισμένοι από αυτούς έφεραν εγκαύματα από τα καύσιμα του πλοιαρίου. Στη δεύτερη διασώθηκαν 64 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη με ένα ξύλινο σκάφος. Η τρίτη έγινε μετά τον συναγερμό που σήμανε το αεροσκάφος επιτήρησης Seabird της μκο Sea Watch. Σε μια λέμβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν επτά γυναίκες και τρεις ανήλικοι.

Τουλάχιστον δύο έγκυες και 22 ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι μεταξύ των διασωθέντων.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τουλάχιστον 1.146 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Η οργάνωση SOS Méditerranée έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το πλοίο Aquarius και στη συνέχεια με το Ocean Viking.