Λιβύη: Οπαδοί του Χαφτάρ απειλούν με μπλόκο τις εξαγωγές πετρελαίου

Λιβύη: Οπαδοί του Χαφτάρ απειλούν με μπλόκο τις εξαγωγές πετρελαίου

Nα σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, μέσω της αποστολής μισθοφόρων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ, προτρέπει οργάνωση που πρόσκειται στον Στρατάρχη Χαφτάρ, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

Μια οργάνωση προσκείμενη στον Στρατάρχη Χαφτάρ, η M.LNA, κατήγγειλε μέσω του Twitter «τους Σύρους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες λιβυκού πετρελαίου. Η συγκεκριμένη περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ ήδη από το 2016, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Παράλληλα, η οργάνωση ζητά επίσης να κλείσει «αμέσως» ο πετρελαιαγωγός της Μελίτα καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Μπρέγκα και της Μιζουράτα. Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χάφταρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο, τονίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, ενώ πρόσθεσε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Επίσης προειδοποίησε πως «Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

Τον Απρίλιο του 2019 ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ εξαπέλυσε μαζική επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ. Μετά από μήνες συνεχών μαχών, στις οποίες έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, έχει τεθεί από την περασμένη Κυριακή σε εφαρμογή μια εύθραυστη εκεχειρία.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι αποστέλλει στρατεύματα και υλικό προς ενίσχυση της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη. 

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε ακόμα:

Λιβύη: Διαδηλωτές απέκλεισαν το λιμάνι Ζουεϊτίνα