Λιβύη: Απέτυχε η προσπάθεια εγκαθίδρυσης του νέου πρωθυπουργού στην Τρίπολη

Λιβύη: Απέτυχε η προσπάθεια εγκαθίδρυσης του νέου πρωθυπουργού στην Τρίπολη

Απέτυχε ακόμα μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης του διορισμένου από το Μάρτιο πρωθυπουργού Φατί Μπασάγα στην Τρίπολη μετά από συγκρούσεις που  ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης νωρίς την Τρίτη. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γραφείο του Μπασάγα εξέδωσε αρχικά μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνέχιζε να εκτελεί τα καθήκοντα της από την πρωτεύουσα, αλλά αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο ίδιος αλλά και οι υπουργοί του θα αποχωρούσαν για να αποτρέψουν θανάτους πολιτών λόγω της αναταραχής. 

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως έδειχναν μαχητές σε περιοχές του κέντρου της Τρίπολης και γύρω από το λιμάνι με τον ήχο των αυτόματων πυροβολισμών. 

Ο Φάτι Μπασάγα, ο πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης που έχει διοριστεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης, είχε φτάσει  τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον κ. Μπασάγα τον Μάρτιο. Όμως ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, που είχε αναλάβει το αξίωμα πέρυσι, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον Ισάμ Αμπού Ζαρίμπα, τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης που ονόμασε το κοινοβούλιο, «η λιβυκή κυβέρνηση θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν διώξεις εναντίον των μελών της κυβέρνησης του κ. Ντμπάιμπα για πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Μπασάγα είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να εδραιώσει την εξουσία της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα ο κ. Ντμπάιμπα αρνείτο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Η Λιβύη συνεχίζεται να βγει από το χάος των συγκρούσεων για εξουσία και της εμφύλιας σύρραξης που κρατάει πλέον πάνω από μια δεκαετία, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στα απόνερα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Η χώρα των κάπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος, με ανταγωνιστικές κυβερνήσεις και θεσμούς σε ανατολή και δύση, και στην ανασφάλεια.

Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της χώρας, είναι εκ νέου σε ομηρεία εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών, με κύμα αναγκαστικών κλεισιμάτων κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών.

Οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τους αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που θεωρούνται προσκείμενες στο πολιτικό στρατόπεδο της ανατολικής Λιβύης, αξιώνουν να παραδοθεί η εξουσία στον κ. Μπασάγα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού.

Στα τέλη του Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, διχασμένο για το ζήτημα, υιοθέτησε πρόταση που καταρτίστηκε από τη Βρετανία και παρέτεινε για μόλις τρεις μήνες την εντολή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Ρωσία αρνήθηκε να εγκρίνει την παράτασή της για μεγαλύτερο διάστημα προτού ονομαστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters