Liberal markets: Διαμάντια και άνθρακες στην εποχή της πανδημίας

Liberal markets: Διαμάντια και άνθρακες στην εποχή της πανδημίας

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Διαμάντια και άνθρακες στην εποχή της πανδημίας - Οι εταιρείες που νόσησαν και εκείνες που μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία, κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 3 - 4 Οκτωβρίου η επενδυτική και οικονομική εφημερίδα Liberal Μarkets μαζί με τον Φιλελεύθερο.

Το πρώτο 6μηνο του 2020 θα γραφτεί στην Ιστορία ως ένα από τα σκληρότερα για την οικονομία και τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Το δίμηνο lockdown ανέτρεψε την πορεία ανάκαμψης και οδήγησε σε βαθιά ύφεση και σημαντικές ζημιές πολλές εταιρείες, ωστόσο από την τρικυμία της κρίσης, αναδύθηκαν επιχειρήσεις με ισχυρές άμυνες, ιστορικά υψηλά κέρδη και διαχειρίσιμες απώλειες.

Αυτές θα είναι και οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της επόμενης μέρας στο χρηματιστηριακό ταμπλό διατηρώντας ενεργή την επενδυτική κοινότητα και κυρίως το ενδιαφέρον των διεθνών κεφαλαίων. Ανάλυση από τον Μάνο Χατζηδάκη.

Διαβάστε ακόμη:

- Η μείωση του ενεργειακού κόστος απογειώνει τις μετοχές της βιομηχανίας

Η Μαίρη Βενέτη αναλύει τα νέα δεδομένα στις αποτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων από τις αλλαγές που έρχονται με την υιοθέτηση του Target Model.

- H μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για χρυσό- ευρώ, και τα μαύρα σύννεφα στο πετρέλαιο

Στη Ματιά Διαχειριστή τα κρίσιμα σημεία εισόδου και εξόδου για τα τρία βασικά επενδυτικά assets.

- Αλλάζει το investment case των ελληνικών τραπεζών

Εξυγίανση χωρίς επιπτώσεις.

- H Bad Bank αλλάζει το investment case των ελληνικών τραπεζών

Ειλημμένη η απόφαση της Κομισιόν για εθνικές bad banks. Τα πλεονεκτήματα και η καινοτομία της πρότασης του Γιάννη Στουρνάρα που βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού. Ο κίνδυνος των κεφαλαίων και η επόμενη πράξη του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.

Η καινοτομία του σχεδίου της ΤτΕ για την AMC εδράζεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν το κόστος της μεταβίβασης κόκκινων δανείων εν μέρει με αναβαλλόμενο φόρο, ενώ σήμερα δαπανούν «πραγματικά» κεφάλαια.

Το ελληνικό Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις για την ομαλή λειτουργία του σχήματος και την προσέλκυση επενδυτών, για τις οποίες θα αποζημιωθεί σε μια πενταετία, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν το κόστος.

- Οι «απέθαντοι» της οικονομίας που κανιβαλίζουν την ανάκαμψη

Πώς οι επιχειρήσεις «ζόμπι» ναρκοθετούν την επιστροφή της «ζαλισμένης» παγκόσμιας οικονομίας από το σοκ της πανδημίας. Η εξαιρετική… ανθεκτικότητα των μη βιώσιμων ελληνικών εταιρειών και γιατί συμβαίνει αυτό.

- Οι εταιρείες ανοίγουν το πουγκί των μερισμάτων

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα διανεμόμενα μερίσματα και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 5% από το 15%, δημιουργεί το πιο ευνοϊκό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων ώστε οι μέτοχοι των εταιρειών να καρπωθούν κέρδη από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με χαμηλό κόστος.

- Ο πικρός Σεπτέμβριος των FAAMG και οι τρεις φατρίες της Wall Street

Oδηγοί στην άνοδο, οδηγοί και στην πτώση με μεγάλα σκαμπανεβάσματα οι πέντε εταιρείες-μεγαθήρια της τεχνολογίας, οι οποίες έχουν αποκολληθεί από την υπόλοιπη αγορά. Σε τρεις κατηγορίες χωρίζεται η Wall Street.

-Cenergy Holdings: Ισχυρή κερδοφορία με «ανοσία» στην κρίση

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, εκτός από τα πολιτικά μηνύματα αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, είχε και ευρύτερο οικονομικό-επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλο βάρος στα σχέδια διαφοροποίησης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης βάζει στο «Βαρόμετρο του ΧΑ» την Cenergy Holdings, η οποία δραστηριοποιείται σε κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, με ισχυρή οικονομική θέση, επιτυχημένη μακρόχρονη παρουσία και πολλά υποσχόμενο μέλλον

- Οι τρεις γραμμές άμυνας της Aegean

Πώς προσαρμόζει τη στρατηγική του ο αερομεταφορέας, απέναντι στο εξάμηνο χαμηλής ορατότητας. Η θωράκιση της ρευστότητας, η διαχείριση του στόλου και η ευελιξία για πρόγραμμα και επιβάτες

- Τα Panama Papers των τραπεζών

Τι αποκαλύπτουν οι φάκελοι FinCEN για το διεθνές σύστημα, που σίγουρα δημιουργεί δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στον μέσο πολίτη. Ανάλυση από τον Κωνσταντίνο Χαροκόπο.

- Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη

Ο Ηλίας Ζαχαράκης γράφει στο Trade News για την ισορροπία τρόμου στο Χ.Α και αναλύει την τεχνική εικόνα βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, μετοχών και εμπορευμάτων.

- Εταιρείες στην αναζήτηση θεραπείας για τον καρκίνο και την κατάθλιψη

Στο μικροσκόπιο δύο πολύ φιλόδοξες και ενδιαφέρουσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας αλλά και μια ταλαιπωρημένη τεχνολογική εταιρεία. Ανάλυση από τον Σπύρο Αλεξόπουλο.

- Φυσικό αέριο: Το σκηνικό αντιστράφηκε

Από τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα το φυσικό αέριο έκανε μία ισχυρή ανοδική κίνηση. Τις τελευταίες μέρες, όμως, η τιμή έπεσε αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 60% πάνω από τα χαμηλά του Ιουνίου. Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης με τη μειωμένη προσφορά προκάλεσε σημαντική μείωση των αποθεμάτων τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται λόγω της απενεργοποίησης μεγάλου αριθμού εγκαταστάσεων άντλησης

- Κρυπτονομίσματα: Το φαινόμενο Uniswap

Τι σημαίνει για το μέλλον των ανταλλακτηρίων. Ποιοι οι κίνδυνοι αρχικά και πώς τώρα αποτελεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο. Γράφει ο Νίκος Κωστόπουλος

- Εμπορικά ακίνητα, η παγκόσμια καυτή πατάτα για τις τράπεζες

Οι αξίες πέφτουν αφού μένουν ανοίκιαστα τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να πέφτει η αξία της εγγύησης, ενώ την ίδια στιγμή τα ίδια τα δάνεια παραμένουν απλήρωτα λόγω έλλειψης εσόδων. Σύντομα -αναπόφευκτα- θα οδηγηθεί η αγορά σε πωλήσεις σε σημαντικά χαμηλότερες αξίες και εκεί θα έχουμε σημαντικές απώλειες. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος.

- Οι επενδύσεις... παίρνουν τα βουνά

Ο Covid-19 καθιστά απαγορευτικά τα city breaks στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και το ενδιαφέρον στρέφεται σε εξοχικές κατοικίες για χειμερινές αποδράσεις. Η Αράχοβα κρατάει τα σκήπτρα του ορεινού τουρισμού, κάτι που η αγορά ακινήτων δεν μπορούσε να αγνοήσει. Γράφει η Μόνικα Βενετσάνου.

- Έλα να πάμε στο νησί, μαζί με ξένο επενδυτή...

Εκατοντάδες τα ακατοίκητα ή εποχικά κατοικημένα από τα συνολικά 3.000 νησιά που διαθέτει η Ελλάδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επενδυτικά.