Λιβανός: Θα προστατεύσουμε το μέλι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Λιβανός: Θα προστατεύσουμε το μέλι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Την αποφασιστικότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προστατεύσει το ελληνικό μέλι από παράνομες «ελληνοποιήσεις» υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός με παρέμβασή του στα εγκαίνια του 12ου Συνεδρίου για το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας που γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιβανός στάθηκε στη σημασία που έχει η εκπαίδευση των μελισσοκόμων την οποία χαρακτήρισε «πρώτιστης σημασίας για την εκπαίδευση του κλάδου», οι οποίοι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, οι ενεργοί μελισσοκόμοι αριθμούν 21.919 με 2.229.397 κατεχόμενες κυψέλες.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και σε επί πλέον δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο για τη στήριξη της μελισσοκομίας.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

- Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για τη μελισσοκομία στα μικρά νησιά του Αιγαίου (για το έτος αιτήσεων 2020 και πληρωμών 2021) πάνω από 56%, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ.

- Διπλασιάσθηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2021 και 2020 ανά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ με το ποσό να ανέρχεται τελικά σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ (12.325.290 ευρώ) ανά έτος.

- Εντάχθηκαν για πρώτη φορά τα μελισσοσμήνη στο νέο ενισχυμένο πρόγραμμα για τις βιολογικές καλλιέργειες ύψους 490εκατ. ευρώ, όπου αναμένεται να επωφεληθούν 340 ενεργοί μελισσοκόμοι βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες.

- Ολοκληρώθηκε η θεσμοθέτηση του «Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου» και της «Ατομικής Μελισσοκομικής ταυτότητας». Οι παραγωγοί μας που έχουν γραφτεί στο μητρώο είναι 50% περισσότεροι από αυτούς που είχαν υποβάλλει δηλώσεις το 2020, ενώ οι κατεχόμενες κυψέλες ξεπερνούν κατά 30% τις δηλωμένες στο προηγούμενο έτος.

Επίσης, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν από την πλευρά της πολιτείας για τον κλάδο της μελισσοκομίας ο οποίος επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Β. Εύβοια.

«Διαμορφώθηκε και υλοποιούμε ένα πακέτο μέτρων σε τρεις κατευθύνσεις: την άμεση στήριξή τους, τη στήριξή τους για να μπορέσουν την επόμενη περίοδο να συνεχίσουν την παραγωγή τους και παρεμβάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας» είπε σχετικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι εντός ΥΠΑΑΤ θα συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων για την παρακολούθηση εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος.

Μιλώντας για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπισθούν προβλήματα του κλάδου, όπως αυτό των ελληνοποιήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός και στο branding του ελληνικού μελιού καθώς, όπως τόνισε, «θέλουμε τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών».