Λιβανός: Τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

Λιβανός: Τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

«Η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς» και πραγματοποιείται από χθες στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, ενώ αύριο και το Σάββατο θα συνεχιστεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

«Οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση ήδη αποδίδουν, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές μας και για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε θετικό ισοζύγιο», υπογράμμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να αυξήσουμε τους πόρους, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και γενικά, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, καθώς και να δημιουργήσουμε branding».

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα. «Πήραμε 20 δισ. και από τη νέα ΚΑΠ χωρίς τη μείωση που υπέστησαν οι άλλες χώρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε, επισημαίνοντας  και ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα χρήματα. Ως αιτία ανέφερε τον κορονοϊό, αλλά και το γεγονός ότι δεν προωθείται αρκετά αυτό το εργαλείο από τις τράπεζες.

Τέλος, στο ερώτημα «πώς θα γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες», απάντησε ότι πρέπει να εξελιχθεί η νοοτροπία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο. «Όσο μπαίνουν στο χώρο νέοι άνθρωποι, μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι «το υπουργείο προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από άλλους χώρους εγχώριους και ξένους. Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των συνεταιρισμών, ειδικά των υπερχρεωμένων και πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα έργα υποδομής».