Λίβανος σε ταξιδιωτικά γραφεία: Σταματήστε να διαφημίζετε τη Λευκορωσία

Λίβανος σε ταξιδιωτικά γραφεία: Σταματήστε να διαφημίζετε τη Λευκορωσία

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε σήμερα εντολή στα ταξιδιωτικά γραφεία να σταματήσουν να προωθούν τη Λευκορωσία ως προορισμό, με στόχο να καταπολεμηθεί η συρροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φτάνοντας στη γειτονική αυτή χώρα της Πολωνίας.

Ο υπουργός Τουρισμού Ουάλιντ Νάσαρ αναφέρει σε εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε και κοινοποιήθηκε από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί να εμποδίσει να χρησιμοποιείται ως σημείο αναχώρησης η Βηρυτός.

Χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, έχουν συρρεύσει στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία με την ελπίδα να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ.

Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ότι ενορχήστρωσε την κρίση αυτή, οργανώνοντας τον ερχομό στο έδαφός της υποψηφίων για μετανάστευση και οδηγώντας τους στα σύνορα, για να εκδικηθεί για τις δυτικές κυρώσεις που έχουν στόχο το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κάτι το οποίο το Μινσκ διαψεύδει.

Μόλις φτάσουν εκεί, οι μετανάστες εγκλωβίζονται ανάμεσα στην Πολωνία, η οποία αρνείται να τους επιτρέψει να εισέλθουν και τους Λευκορώσους αστυνομικούς που τους εμποδίζουν να γυρίσουν πίσω, και βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και την πείνα.

Οι αεροπορικές αρχές του Λιβάνου είχαν ήδη βάλει φρένο στις κρατήσεις για τους υπηκόους κάποιων χωρών στις πτήσεις της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, της οποίας ο αριθμός των πτήσεων που αναχωρούσαν από τη Βηρυτό είχε αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.