7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Λίβανος: Ψηφίζουν οι Σύριοι που ζουν στη χώρα - Συμπλοκές Λιβανέζων με Σύριους

Λίβανος: Ψηφίζουν οι Σύριοι που ζουν στη χώρα - Συμπλοκές Λιβανέζων με Σύριους
APimages

Χιλιάδες Σύροι συνωστίσθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία τους στο Λίβανο για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, καθώς οι σύροι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό καλούνται στις κάλπες πριν από τους συμπατριώτες τους που ζουν στη Συρία για την ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να προσφέρει μια τέταρτη θητεία στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς, όμως πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε συριακές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Κουβέιτ, τη Μόσχα και το Αμάν.

Από τις 5 το πρωί, Σύροι που έφτασαν απ' όλο το Λίβανο συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία τους στην Μπαάμπντα, νότια της Βηρυτού, κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επεισόδια είχαν σημειωθεί το πρωί, κυρίως στην πεδιάδα Μπεκάα, όπου Λιβανέζοι πετροβόλησαν λεωφορεία που μετέφεραν Σύρους. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI γνωστοποίησε το θάνατο ενός ανθρώπου, θύματος «καρδιακής κρίσης» μέσα σ' ένα από τα λεωφορεία.

Βόρεια της Βηρυτού, νέοι, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ραβδιά, επιτέθηκαν σ' ένα αυτοκίνητο που είχε ανηρτημένες φωτογραφίες του προέδρου Άσαντ, σπάζοντας τους υαλοπίνακες και χτυπώντας τους επιβάτες, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Λιβανέζοι έκαψαν επίσης σημαίες των Σύρων. «Μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και να φύγουν, όμως το να κρατούν εδώ τη συριακή σημαία, αυτό δεν είναι σωστό», είπε ένας λιβανέζος διαδηλωτής που ζήτησε να μην κατονομασθεί. «Αυτό είναι πρόκληση», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος, ο οποίος βρισκόταν άλλοτε υπό την κηδεμονία της Συρίας, λέει πως φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους οποίους έχουν καθεστώς πρόσφυγα από τον ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και είναι θύματα διακρίσεων.

Κοντά στην πρεσβεία, ψηφοφόροι κρατούσαν την επίσημη συριακή σημαία, φωτογραφίες του Μπασάρ αλ-Άσαντ ή του πατέρα του, του Χάφεζ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία επί τρεις δεκαετίες πριν απ' αυτόν.

«Ψήφισα τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχω πίστη στο πρόγραμμά του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αλ-Ντουμάνι, σύρος πρόσφυγας από τα περίχωρα της Δαμασκού. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να βγάλει τη Συρία από την κρίση», πρόσθεσε.

Ο 55χρονος Άσαντ έχει στις εκλογές δύο αντιπάλους, που φαίνεται πως χρησιμεύουν απλώς και μόνο για να υπάρξει μια αναμέτρηση. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2014 με πάνω από το 88% των ψήφων με αντιπάλους δύο αγνώστους.

Οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό πρέπει να έχουν διαβατήριο σε ισχύ, με επίσημη σφραγίδα εξόδου από τη συριακή επικράτεια. Έτσι αποκλείονται τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν διαφύγει από τη χώρα τους σε συνθήκες χάους.

Η Τουρκία και η Γερμανία, που φιλοξενούν μια σημαντική προσφυγική κοινότητα, αλλά παραμένουν εχθρικές στη Δαμασκό, απαγόρευσαν τη διοργάνωση της ψηφοφορίας στο έδαφός τους.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι οι δεύτερες από την αρχή της σύγκρουσης το 2011, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 388.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ