Λίβανος: Νέος πρωθυπουργός ο Μουσταφά Αντίμπ, ενόψει της επίσκεψης Μακρόν

Λίβανος: Νέος πρωθυπουργός ο Μουσταφά Αντίμπ, ενόψει της επίσκεψης Μακρόν

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Γερμανία, Μουστάφα Αντίμπ, αναμένεται να οριστεί σήμερα νέος πρωθυπουργός της χώρας, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που θα πιέσει για μεταρρυθμίσεις ώστε να βγει το κράτος της Μέσης Ανατολής από την κρίση.

Ανώτεροι Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Μακρόν άσκησε πιέσεις στους αρχηγούς των κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο δύο ημέρες προτού καταλήξουν στο πρόσωπο του κ. Αντίμπ. Την περασμένη εβδομάδα οι Λιβανέζοι πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο ως προς τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να φθάσει στον Λίβανο αργά απόψε και αύριο θα συναντηθεί με πολιτικούς.

Το όνομα του Αντίμπ μπήκε στο τραπέζι την Κυριακή, αφού προτάθηκε από δύο πρώην πρωθυπουργούς, ανάμεσά τους και ο Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος της χώρας. Το αξίωμα του πρωθυπουργού πρέπει να αναλάβει ένας σουνίτης.

Ο 48χρονος Αντίμπ έχει διδακτορικό στις νομικές και πολιτικές επιστήμες και έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι. Είναι πρεσβευτής στη Γερμανία από το 2013 και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Λιβάνου και της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, το κόμμα του οποίου επίσης θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αντίμπ, είναι υποχρεωμένος να ορίσει τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.

Από τη στιγμή που θα οριστεί πρωθυπουργός ξεκινάει η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.