Λίβανος-Ισραήλ: Έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Λίβανος-Ισραήλ: Έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Το Ισραήλ και ο Λίβανος, γείτονες που βρίσκονται ακόμη επισήμως σε πόλεμο, ξεκινούν σήμερα πρωτόγνωρες συνομιλίες, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, για την οριοθέτηση των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων τους.

Οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και τρία χρόνια για να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές που στέκονται εμπόδιο στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Οι διαπραγματεύσεις στη Νακούρα, μεθοριακή πόλη στον νότιο Λίβανο, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί στη βάση της Finul, της δύναμης του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένη για να εποπτεύει τα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ.

Οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Σήμερα στις συνομιλίες θα είναι παρών ως μεσολαβητής ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ντέιβινυ Σένκερ και αύριο ο διπλωμάτης Τζον Ντεροσέ.

Αν και το Ισραήλ κάνει λόγο για “άμεσες διαπραγματεύσεις”, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν θα συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Η συμφωνία για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεση προς τους συμμάχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, επιβάλλοντας κυρώσεις. Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν σημαίνουν ότι επίκειται ειρήνη με το Ισραήλ, ενώ και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ σημείωσε ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την υπογραφή των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στον Λευκό Οίκο, κινήσεις που ευθυγραμμίζουν κάποιους από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν.