Λίβανος: Επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο Σαάντ Χαρίρι

Λίβανος: Επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο Σαάντ Χαρίρι

Ο Σαάντ Χαρίρι αναμένεται να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας ένα χρόνο μετά την παραίτηση του αφού κέρδισε σήμερα την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη.

Ο Χαρίρι απέσπασε 64 ψήφους στις δεσμευτικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Ο Χαρίρι γίνεται εκ νέου πρωθυπουργός χωρίς τη στήριξη των δύο κύριων χριστιανικών κομμάτων – το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM) και τις Λιβανέζικες Δυνάμεις.

Το FPM, το οποίο ηγείται ο γαμπρός του προέδρου της χώρας Αούν, Γκεμπράν Μπασίλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πολιτική προσωπικότητα, όπως ο Χαρίρι, επειδή η πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν είχε ζητήσει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποτελούμενη και υπό την ηγεσία “ειδικών”.

Ο γιος του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες και δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ισχυρότατη έκρηξη που κατέστρεψε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, προκαλώντας τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων και τεράστιες οικονομικές ζημιές στην πρωτεύουσα.

Ο Χαρίρι ωθήθηκε σε παραίτηση το προηγούμενο φθινόπωρο μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αίτημα την ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούν για ανικανότητα και διαφθορά. Η επόμενη κυβέρνηση υπό τον Χασάν Ντίαμπ παραιτήθηκε μετά την έκρηξη.

Ο διάδοχός του Μουστάφα Αντίμπ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του, ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς τα δύο μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα, το Χεζμπολάχ και το Άμαλ, εμπόδιζαν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.