Λίβανος: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί

Λίβανος: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί το τελευταίο 48ωρο αφέθηκαν ελεύθεροι στον Λίβανο, ο οποίος συγκλονίζεται από ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής τάξης, η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού και στην γύρω περιοχή. Εκτός από αυτούς κι άλλοι Λιβανέζοι διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου και το υπουργείο Εσωτερικών στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της υπό παραίτηση υπουργού Εσωτερικών της χώρας Ράγια Αλ Χάσαν και κατήγγειλαν την καθυστέρηση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, όπως ζητούν, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι στα τέλη του Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα δεν παύει να επιδεινώνεται.

Στην συνοικία της Χάμρα, διαδηλωτές βανδάλισαν αργά το βράδυ τρεις τράπεζες, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας φθορές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών γνωστοποίησε ότι σε μια από τις τράπεζες έριξαν ένα κοκτέιλ μολότοφ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στην λιβανική πρωτεύουσα με πράξεις βανδαλισμού σε πολλές τράπεζες.

Οι Λιβανέζοι έχουν εξοργιστεί μετά την εφαρμογή τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλων περιορισμών στις αναλήψεις, την οποία επέβαλαν οι τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται από τους διαδηλωτές για συνέργεια με τις αρχές.

"Όλοι όσοι συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι με εξαίρεση επτά ξένους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν" στις αρμόδιες αρχές, ανακοίνωσε η Επιτροπή Δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των διαδηλωτών στην σελίδα της στο Facebook. Η ίδια είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι είχαν συλληφθεί 101 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ανήλικοι.

Οι ξένοι που εξακολουθούν να κρατούνται είναι έξι Σύροι και ένας Αιγύπτιος, σύμφωνα με μέλος της επιτροπής αυτής.

Την Τρίτη είχαν συλληφθεί 59 άνθρωποι που ήταν ύποπτοι για βανδαλισμούς και επιθέσεις, σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης.

"Χάρη στην πίεση του κόσμου, όλοι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο ημέρες έπειτα από μια υστερική καταστολή", έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος και ακτιβιστής Νίζαρ Σαγκίγε.

"Οι δυνάμεις της τάξης ξυλοκόπησαν άγρια τους διαδηλωτές (...) τους κακοποίησαν λεκτικά και σωματικά", κατήγγειλε παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία. "Οι ενέργειες μιας χούφτας διαδηλωτών που βανδάλισαν τράπεζες ή πέταξαν πέτρες δεν αιτιολογεί ποτέ μια τέτοια υπερβολική προσφυγή στη βία".

Την Τετάρτη το βράδυ ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε 84 τραυματίες σε δύο περιοχές μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές.

Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν επίσης από τις δυνάμεις της τάξης.

Χθες Πέμπτη ο Χαρίρι συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μετά την παραίτηση του Χαρίρι, ανατέθηκε στον Χάσαν Ντίαμπ εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αλλά οι διαβουλεύσεις καθυστερούν, προς μεγάλη απογοήτευση του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε στις 17 Οκτωβρίου.

Ωστόσο σήμερα ενδέχεται να υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ