Λευκωσία: Έναρξη συνομιλιών μέσα από τη διαδικασία Γκουτέρες

Λευκωσία: Έναρξη συνομιλιών μέσα από τη διαδικασία Γκουτέρες

Έτοιμη να ανταποκριθεί πλήρως στην προπαρασκευαστική διαδικασία που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες, δηλώνει η Λευκωσία, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τονίζοντας παράλληλα ότι «αναμένει πως θα συμβάλει και η Τουρκία, τερματίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες και την τακτική της δημιουργίας έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου αναφέρεται πως μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, σκοπός παραμένει, μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες "που ελπίζουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο", να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, αλλά και των αρχών και κανόνων της ΕΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "δεν πτοούμεθα από την παρατεινόμενη κατοχή και τις προσπάθειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να στερεώσουν ή και να επεκτείνουν την κατοχή και να εξομαλύνουν το σφετερισμό των εδαφών, των φυσικών πόρων και των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων".

Προσβλέπουμε, προστίθεται, σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, μέσα από τις διαδικασίες που συστήνει και ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε.

"Εδώ και δυο χρόνια, από την επαύριο του αδιεξόδου στη διάσκεψη των ΗΕ στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά και επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν μείνει. Προκειμένου να αξιοποιηθεί και η διαμεσολάβηση του Γ.Γ. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε προτείνει μεταξύ άλλων την εγκατάλειψη του σαθρού και αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και τη συμφωνημένη αποχώρηση του κατοχικού στρατού", τονίζεται στην ανακοίνωση.