Λευκός Οίκος: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου για τον άνθρακα

Λευκός Οίκος: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου για τον άνθρακα

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει την επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα ως μία πιθανή επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα αυτό στις συνομιλίες σχετικά με τις δαπάνες για την αναβάθμιση των υποδομών.

Ο Μάντσιν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη Γερουσία, που είναι πολιτικά διαιρεμένη, γύρω από το οικονομικό ύψος των προτεινόμενων δαπανών.

«Δεν βάζω ούτε αφαιρώ επιλογές από το τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στη διάρκεια ενημέρωσης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον φόρο για τον άνθρακα.

Η Ψάκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι πιθανό να σχεδιαστεί ένας φόρος για τον άνθρακα που θα μπορούσε να μην παραβιάζει τη δέσμευσή του για τη μη αύξηση των φόρων για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 400.000 δολαρίων ή χαμηλότερο.

Μερικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου και του γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε έναν φόρο για τον άνθρακα ως μία πιθανή εναλλακτική λύση.

Ο Μάντσιν είναι αντίθετος σε ένα σημαντική νομοθετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο των δαπανών που είναι γνωστή, ως Πρόγραμμα Πληρωμών Καθαρής Ενέργειας (CEPP).

Το πρόγραμμα αυτό θα επιβραβεύει τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, και θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσες δεν το πράττουν, ενώ έχει την υποστήριξη του Μπάιντεν για την επίτευξη των στόχων του για το κλίμα. Στους στόχους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στις ΗΠΑ κατά περίπου 50% από το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, αλλά ο στόχος αυτός είναι στην πραγματικότητα νεκρός, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

Ο Μάντσιν δήλωσε ότι ένας φόρος για τον άνθρακα δεν έχει συζητηθεί.

«Ο φόρος για τον άνθρακα δεν έχει τεθεί καθόλου», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. Ο Δημοκρατικός Μάντσιν είναι ένας κεντρώος Δημοκρατικός γερουσιαστής που εκλέγεται στη Δυτική Βιρτζίνια, η οποία έχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ, μετά το Ουαϊόμινγκ.

Η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ, που προεδρεύει της ομάδας των προοδευτικών βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο φόρος για τον άνθρακα δεν συζητήθηκε σε μία συνάντηση που είχε η ίδια και άλλοι Δημοκρατικοί με τον Μπάιντεν, χθες, Τρίτη, στο Λευκό Οίκο.

Στο πλαίσιο της επιβολής ενός φόρου για τον άνθρακα, η κυβέρνηση θα θέσει μία σταδιακά αυξανόμενη τιμή για κάθε τόνο αερίου του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν αυτοί που ρυπαίνουν, προσφέροντας κίνητρα στις βιομηχανίες ώστε να μετακινηθούν προς τη χρήση πιο καθαρών πηγών ενέργειας.

Μία πηγή, που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις στο Κογκρέσο γύρω από έναν φόρο για τον άνθρακα, είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας εξετάζει την επιβολή ενός τέλους μεταξύ 15 και 18 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που θα μπορούσε να αυξηθεί σταδιακά με τα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα επιστρέφεται στους καταναλωτές μέσω πληρωμών σε μετρητά.

Καθώς η διάσκεψη του ΟΗΕ για κλίμα στη Γλασκόβη αναμένεται να αρχίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι στόχοι του Μπάιντεν για το κλίμα μπορεί να επιτευχθούν ακόμη και αν η νομοθεσία δεν περιέχει όλα όσα επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του CEPP.

Η Ψάκι επικαλέστηκε μία αναφορά του ανεξάρτητου οργανισμού Rhodium Group, προκειμένου να δώσει έμφαση στην εμπιστοσύνη που έχει ο Λευκός Οίκος ότι οι στόχοι του Μπάιντεν μπορούν να επιτευχθούν.