Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του προέδρου Λουκασένκο

Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του προέδρου Λουκασένκο

Οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί στη Λευκορωσία, μετά την απελευθέρωση πολλών ανθρώπων που είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

Εκατοντάδες γιατροί και ομάδες γυναικών σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στην πρωτεύουσα Μινσκ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του επί σειρά ετών απολυταρχικού ηγέτη Λουκασένκο.

Η πίεση στον Λουκασένκο έχει αυξηθεί περαιτέρω με απεργίες εργατών σε κρατικές επιχειρήσεις.

Περίπου 1.000 από τους 7.000 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί.

Πολλοί από αυτούς είπαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση.

Αναφέρθηκαν σε έλλειψη τροφής και χώρου στα κελιά της φυλακής και έδειξαν πληγές και μώλωπες που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από νωρίς σήμερα.

Αρκετοί χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τη σύλληψη πολλών αθώων πολιτών.

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου δήλωσε πως ο Λουκασένκο θα αναφερθεί στην κατάσταση σε ομιλία που θα κάνει αργότερα σήμερα.

Ο Λουκασένκο, 65 ετών, ηγήθηκε μιας βίαιης αστυνομικής καταστολής τις προηγούμενες πέντε ημέρες σε βάρος διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του, καθώς πιστεύουν ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Ο πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας για ένα τέταρτο του αιώνα, και έχει επιδείξει ελάχιστη ανοχή απέναντι τους αντιφρονούντες.