Λευκορωσία: Δέσμευση Μακρόν για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Λευκορωσία: Δέσμευση Μακρόν για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα στο Βίλνιους με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής με στόχο να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας του για την ασφάλειά τους.

Η Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι ο Μακρόν της υποσχέθηκε να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση με τις αρχές της Λευκορωσίας για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ δέχτηκε και πρόσκληση από τον Γάλλο πρόεδρο να απευθυνθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη χώρα μας...και θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», είπε η ίδια στους δημοσιογράφους μιλώντας στα αγγλικά μετά τη συνάντησή της με τον γάλλο πρόεδρο στο Βίλνιους.

"Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση αλλά τώρα πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, πιστέψτε με", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Χθες Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βίλνιους, όπου η Τιχανόφσκαγια έχει αυτοεξοριστεί, ο Μακρόν κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν τις παράνομες συλλήψεις, να απελευθερώσουν τους διαδηλωτές που κρατούνται αυθαιρέτως και να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος είχε καλέσει την Κυριακή τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο να φύγει σκληραίνοντας την στάση του καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία για έβδομο συναπτό σαββατοκύριακο ζητώντας την παραίτηση του Λουκασένκο.

Η Τιχανόφσκαγια εγκατέλειψε την Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση χαρακτηρίστηκαν από νοθεία. Κατέφυγε στο Βίλνιους όταν ο Λουκασένκο αυτοανακηρύχθηκε νικητής και ξεκίνησε την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο σύζυγός της Σεργκέι βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Δεχτήκαμε μια πρόσκληση να μιλήσουμε ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου και την αποδεχτήκαμε», είπε η Τιχανόφσκαγια στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά τη συνάντησή της με τον Μακρόν.

Η ίδια έχει ήδη μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ και με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών, της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Ευρωπαίοι για να βοηθήσουμε να μεσολαβήσουμε και θα επιστρέψουμε στην διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο ΟΑΣΕ έχει προσφερθεί να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λευκορωσία.

«Υποστηρίζει την ιδέα της διαμεσολάβησης επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι ισχυρές χώρες πρέπει να εμπλακούν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Λουκασένκο. Είναι έτοιμος να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια.

«Νομίζω ότι θα μιλήσει με την ρωσική πλευρά για την Λευκορωσία και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμπλακεί και η Ρωσία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Τιχανόφκσαγια, η κρίση πρέπει να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατό» και να πραγματοποιηθούν νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Μακρόν αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα να επισκεφθεί τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν σε ΝΑΤΟϊκή μονάδα στην πόλη Ρούκλα της Λιθουανίας.

Ο Γάλλος ηγέτης επιθυμεί να διαβεβαιώσει τις χώρες της Βαλτικής ότι η πολιτική του τού «στρατηγικού διαλόγου» με τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, και η κριτική του εις βάρος του ΝΑΤΟ, δεν συνεπάγονται μικρότερη γαλλική δέσμευση για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Οι χώρες της ΕΕ που διέφυγαν από την επιρροή της Μόσχας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της στάσης του Μακρόν προς την Ρωσία.

AP Photo/Mindaugas Kulbis