«Λευκή πορεία» στο Παρίσι

«Λευκή πορεία» στο Παρίσι

 Ήταν μια μέρα ξεχωριστή η χθεσινή. Μια μέρα που θα μείνει στις μνήμες χάρη σε δύο πολύ δυνατές στιγμές:

Το πρωί, από το ιστορικό κτίριο των Απομάχων, (Invalides) η χώρα απέτισε φόρο τιμής στον συνταγματάρχη Arnaud Beltrame για την ηρωική του πράξη να αντισταθεί χωρίς δισταγμό «στη φονική τρέλα του ύπουλου εχθρού που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός», όπως υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στην επικήδειο ομιλία του.

 Το απόγευμα, οι χιλιάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, των θρησκευμάτων και πολιτικών παρατάξεων, που με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, συμμετείχαν στην «λευκή πορεία» κατά του αντισημιτισμού. Αφορμή ήταν η άγρια δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, της 85χρονης Εβραίας Mireille Knoll. Οι πολλαπλές μαχαιριές στο μισοκαμένο κορμί της, μαρτύρησαν το μέγεθος του μίσους του νεαρού γείτονα της ισλαμιστή δολοφόνου. 

 Ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε στη Γαλλία μια τέτοια πορεία κατά του αντισημιτισμού, πράγμα που θεωρείται πολύ σημαντικό. Και αυτό, γιατί είχαν προηγηθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, στα οποία δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία, αφήνοντας ένα σχετικό αίσθημα εγκατάλειψης στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως για παράδειγμα, στην οικογένεια της 65χρονης Εβραίας Sarah Halimi που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2017 και για την οποία ο δικαστής, ύστερα από δισταγμούς προφανώς, αναγνώρισε τον αντισημιτικό χαρακτήρα της δολοφονίας μόλις στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Έτσι, η χθεσινή μέρα θεωρείται ότι σηματοδότησε τη θέληση της επίσημης πολιτείας, αλλά και του γαλλικού λαού, να δοθεί μια δυνατή απάντηση σε αυτούς που με τη θανατηφόρα ιδεολογία τους εξαίρουν τους «μάρτυρές τους» που αποστολή τους είναι να σκοτώνουν.

«Σε αυτή τη μάχη, εμείς έχουμε τους δικούς μας ήρωες, με αποστολή την προστασία των αξιών μας», μοιάζει να είναι η φωνή του λαού της χθεσινής «λευκής πορείας».

Οι λέξεις «αντίσταση» και «ηρωισμός» ήταν οι λέξεις που επέλεξε και ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, προκειμένου να δώσει ένα ιδιαίτερο νόημα «στη θυσία» του συνταγματάρχη Beltrame, ζητώντας παράλληλα από τον γαλλικό λαό μεγαλύτερη «επαγρύπνηση» και «πνεύμα ευθύνης του πολίτη», με παράδειγμα τον ηρωισμό του συνταγματάρχη.

Το λάθος του CRIF

Θα μπορούσε να είχε κλείσει η χθεσινή μέρα με ένα ενωτικό μήνυμα αντίστασης κατά κάθε είδους βαρβαρότητας, εάν δεν μεσολαβούσε η αδεξιότητα του Francis Kalifat προέδρου του CRIF (Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας). Ο Francis Kalifat δήλωσε ότι δεν ήταν επιθυμητή στην πορεία, η παρουσία των δυο «ακραίων» πολιτικών ομάδων, του Jean-Luc Melenchon και της Marine Le Pen, με το επιχείρημα ότι έχουν πολλά αντισημιτικά στοιχεία στα μέλη τους και τους κάλεσε «να καθαρίσουν πρώτα τον χώρο τους».

Παρ'' όλα αυτά και οι δύο αρχηγοί αποφάσισαν να παραβρεθούν με συνέπεια να προκληθούν επεισόδια και να εισπράξουν την επιθετικότητα ορισμένων διαδηλωτών.

   Ο Jean-Luc Melenchon αποχώρησε άμεσα, η Marine Le Pen, όμως παρέτεινε όσο μπόρεσε την παραμονή της, έως ότου αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό την προστασία των γαλλικών ΜΑΤ (CRS).

   Τα επεισόδια αυτά αμαύρωσαν την εικόνα της ενότητας και από πολλούς σχολιαστές θεωρήθηκε «πολιτικό λάθος» του προέδρου του CRIF, η δήλωσή του για τους δυο «ακραίους». Αυτό έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού τα φώτα στράφηκαν στα επεισόδια και λιγότερο στους διαδηλωτές με συνθήματα όπως «όχι, όχι, στον αντισημιτισμό» ή στα σημεία της πορείας, κοντά στο σπίτι της Mireille Knoll όπου αντηχούσε η Μασαλιώτισσα, ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ