Λέσβος: Στους δρόμους οι μετανάστες - Μπλόκο από κατοίκους γύρω από τη Μόρια

Λέσβος: Στους δρόμους οι μετανάστες - Μπλόκο από κατοίκους γύρω από τη Μόρια

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Μυτιλήνη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στον δρόμο μετά και τη δεύτερη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια, ενώ κάτοικοι της περιοχής και στελέχη του Δήμου έχουν κλείσει από νωρίς το πρωί το δρόμο προς το ΚΥΤ για να μην προχωρήσουν έργα καθαρισμού του καμένου καταυλισμού.

Όπως μεταδίδει το τοπικό stonisi.gr,  στο χώρο του μπλόκου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερεότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, ή τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.

(πηγή φωτογραφίας: stonisi.gr)

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξεκαθαρίζοντας ότι «εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ειδικότερα, επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».