Λέκκας για τα 5,4 Ρίχτερ: Δεν κινδυνεύουμε από μεγαλύτερο σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας

Λέκκας για τα 5,4 Ρίχτερ: Δεν κινδυνεύουμε από μεγαλύτερο σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας για τη σεισμική ακολουθία μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου με τα 5,4 Ρίχτερ νότια του Αγίου Όρους

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, είμαστε σε πλήρη επαφή με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να δούμε εάν υπάρχουν επιπτώσεις», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής.

Όπως επισήμανε, «ο σεισμός στην Χαλκιδική προκαλεί ανησυχία μεν γιατί βρίσκεται στην περιοχή από όπου διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, η εξέλιξη του φαινομένου είναι θετική δε με συνεχείς μετασεισμούς που εκτονώνουν τις τεκτονικές δυνάμεις που έχουν συσσωρεύει στην περιοχή πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις του συναδέλφου του κ. Παπαζάχου».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περιοχή έχει ένα βεβαρυμμένο ιστορικό με μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Ελλάδα αλλά κυρίως την Τουρκία.

«Είναι μια κυρίαρχη τεκτονική δομή» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το μήκος της εκτείνεται κατ' ουσίαν από την Τουρκία μέχρι και το Πήλιο όπου και "σβήνει"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη δυναμικότητα του ρήγματος είναι μέσα στον Ελλήσποντο», σημείωσε, σχολιάζοντας πως ισχυρή δυναμικότητα, στον ελλαδικό χώρο έχει στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου μέχρι την Λήμνο. 

«Ο σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα δεν είναι ικανός να ενεργοποιήσει κάποιο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας και να προκαλέσει έναν ισχυρότερο σεισμό αλλού στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης θεωρείται μικρό», ξεκαθάρισε.