Λάσετ, ο «γεφυροποιός»

Λάσετ, ο «γεφυροποιός»

Ο Άρμιν Λάσετ, ο νικητής των σημερινών εσωκομματικών εκλογών του CDU, αποτελεί εδώ και λίγη ώρα το μεγάλο φαβορί που θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο, όταν εκείνη αποσυρθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από τους τρεις υποψήφιους, ο 59χρονος Λάσετ είναι αυτός που αναμένεται ότι θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα στην ίδια γραμμή με τη Μέρκελ. Μια φιλελεύθερη κοινωνική προσέγγιση σε συνδυασμό με μια δημοσιονομική εγκράτεια.

Για τον Λάσετ, οι υποστηρικτές του λένε ότι το δυνατό του σημείο είναι να χτίζει γέφυρες και να «συγχωνεύει» αντίθετες απόψεις. Διατηρεί ένα μετριοπαθές, ευχάριστο στυλ, μπολιασμένο με το πιο χαλαρό, «έξω καρδιά» ύφος των ανθρώπων από τη Ρηνανία, λιγότερο αλαζονικό ή αυστηρό από αυτό π.χ. του Μερτς.

Αυτό που λέγεται και γράφεται είναι πως δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς στον Λάσετ κάποιες συγκεκριμένες, θεμελιώδεις πεποιθήσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σοβαρό ελάττωμα, ίσως να μην είναι καν ελάττωμα. Στο κάτω κάτω, όπως έγραψε ο βρετανικός Τύπος, η Μέρκελ διοικεί την Γερμανία με επιτυχία για 15 χρόνια και κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς αντιπροσωπεύει.

Εκλογή - χτύπημα στην συντηρητική πτέρυγα

Το 2017 ο Λάσετ είχε νικήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στο κάποτε προπύργιό τους, την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και κυβέρνησε σε έναν συνασπισμό με το FDP (Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας). Χρησιμοποίησε την κυβερνητική εμπειρία του ως πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην προεκλογική του καμπάνια για την ηγετική θέση του CDU. «Είναι καλό να έχουμε ηγέτες κομμάτων που έχουν περάσει από κυβερνητική ευθύνη, που έχει αποδειχθεί η ικανότητά τους», είπε στο Spiegel.

Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εκσυγχρονίσει την Γερμανία για την δεκαετία του 2020 και να θεραπεύσει τα προβλήματα που αποκάλυψε η πανδημία.

Ο Λάσετ θέλει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του CDU ως το τελευταίο Volkspartei της Γερμανίας. Ένα ευρύ κόμμα, δηλαδή, που συγκεντρώνει από καθαρόαιμους συντηρητικούς μέχρι «πράσινους» με περιβαλλοντικές ανησυχίες αστούς και φιλελεύθερους Μερκελιστές. Αντίθετα με τον Λάσετ, ο Μερτς έλεγε ότι το κόμμα παραείχε «στρίψει» προς το κέντρο υπό την Μέρκελ και ήθελε να το επαναφέρει πιο δεξιά, προσπαθώντας να πάρει πίσω ψηφοφόρους που είτε είχαν στραφεί στο AfD είτε σταμάτησαν να πηγαίνουν να ψηφίσουν.

Η νίκη του μετριοπαθούς Λάσετ είναι ένα χτύπημα για την συντηρητική πτέρυγα του CDU, οι οποίοι πιστεύουν ότι 16 χρόνια στην κυβέρνηση, κυρίως σε «μεγάλους συνασπισμούς» με τους Σοσιαλδημοκράτες, έχουν στεγνώσει το κόμμα από την ενέργεια και τις φιλοδοξίες του.

Ανακούφιση για τους Ευρωπαίους συμμάχους

Όσον αφορά, όμως, το εξωτερικό, τις χώρες-συμμάχους της Γερμανίας που ήλπιζαν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην μετα-Μέρκελ εποχή, η νίκη Λάσετ έρχεται ως ανακούφιση. Το κόμμα της Μέρκελ το «κληρονομεί» ένας από τους στενότερους συμμάχους της. Ο Λάσετ, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχει στο παρελθόν υπερασπιστεί σθεναρά τις πολιτικές της καγκελαρίου, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Η πρώτη δουλειά του Λάσετ ως ηγέτη του κόμματος θα είναι να εξασφαλίσει μια καλή επίδοση για το CDU στις δυο περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο στη Βάδη Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία Παλατινάτο. Το κόμμα τα πηγαίνει προς το παρόν καλά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αν τυχόν οι επιδόσεις του CDU συρρικνωθούν στις περιφερειακές εκλογές, τότε ο Λάσετ πιθανότατα θα δεχθεί πιέσεις να αποτραβηχτεί και να αφήσει τον Ζέντερ της Βαυαρίας να κατέβει ως κοινός υποψήφιος (CDU/CSU) για καγκελάριος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Λάσετ στρατολόγησε στην καμπάνια του και τον Γενς Σπαν, τον δημοφιλή υπ. Υγείας της Γερμανίας, που κι αυτός προέρχεται από την Β. Ρηνανία Βεστφαλία.

Ο μικρόκοσμος της Γερμανίας

Αν και ο Λάσετ είναι γενικά δημοφιλής στην Β. Ρηνανία, τα ποσοστά δημοφιλίας του είχαν πέσει στις αρχές της πανδημίας, γιατί μέρος της κοινής γνώμης θεώρησε την στάση του διστακτική. Όμως, ο παράγοντας-κλειδί στην εκλογή του Λάσετ υπήρξε ίσως η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας αποτελεί στην ουσία έναν μικρόκοσμο της Γερμανίας. «Η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μια μινιατούρα της Γερμανίας. Αν μπορείς να κυβερνήσεις αυτό το κρατίδιο, μπορείς να κυβερνήσεις τη Γερμανία», δήλωσε ο Ντένις Ράτκε, ευρωβουλευτής του CDU.

Με 18 εκατομμύρια κατοίκους, πάνω από το 1/5ο του συνόλου της Γερμανίας, η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, αν ήταν χώρα, θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαική Ένωση. Έχοντας στο παρελθόν χτυπηθεί σκληρά από την αποβιομηχάνιση, οι πόλεις της κατάφεραν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους ως κόμβοι λιανεμπορίου, logistics και άλλων υπηρεσιών. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις (Mittelstand) της Βεστφαλίας ανταγωνίζονται άνετα στην τεχνική εξειδίκευση και στις εξαγωγές αυτές της Βαυαρίας ή της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Η παραδοσιακή διαφορά στην νοοτροπία μεταξύ των - για τα βορειοευρωπαϊκά στάνταρ «έξω καρδιά» - κατοίκων της Ρηνανίας και των πιο «κλειστών» της Βεστφαλίας αναμίχθηκε τα τελευταία χρόνια με την υψηλή μετανάστευση, με αποτέλεσμα σήμερα η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία να αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κρατίδια της Γερμανίας.

Για δεκαετίες το κρατίδιο ήταν προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, εν μέρει χάρη στο πολυπληθές εργατικό δυναμικό στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα. Αλλά ήταν ανέκαθεν μεγάλης σημασίας και για το CDU.

Εν κατακλείδι, ο Λάσετ θεωρείται ένας ρεαλιστής πολιτικός, με αρκετά ανοιχτούς ορίζοντες, που διαμορφώθηκε πολιτικά μέσα από το «σχολείο» ενός «δύσκολου» και περίπλοκου κρατιδίου. Επικεντρώνεται στα χειροπιαστά προβλήματα των ψηφοφόρων, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κλάδου της βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Συγχαρητήρια ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη για Α. Λάσετ: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες»