LaLiga: Επιστροφή στα 5 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2022

LaLiga: Επιστροφή στα 5 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2022

Τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, ήταν ο στόχος της LaLiga, του ισπανικού ποδοσφαιρικού συνεταιρισμού που ίδρυσαν οι 42 ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Λόγω κορονοϊού θα τα έπιαναν από την σεζόν 2019-20 κιόλας. Τώρα, η εκτίμηση του οργανισμού είναι πως η... κανονικότητα θα επιστρέψει από το καλοκαίρι του 2022 και θα κλείσουν την σεζόν 2022-23 πιάνοντας αυτό το ποσό. Την περασμένη σεζόν (2019-20) προέβλεπαν έσοδα 5,167 δισεκατομμύρια και στην τρέχουσα 5,269 δισεκατομμύρια.

Ο κορονοϊός όπως σε όλες τις λίγκες προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Η LaLiga εκτιμά πως σε ότι αφορά εκείνη, τα χρήματα που τελικά δεν μπήκαν στα ταμεία των ομάδων έφτασαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με την καλή δουλειά που είχε γίνει τα προηγούμενα οχτώ χρόνια, δηλαδή, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου οικονομικής εξυγίανσης των συλλόγων, κατάφεραν να μειώσουν τον αντίκτυπο. Οι ομάδες παράλληλα με τις απώλειες μείωσαν και τα κόστη τους κατά ένα δισεκατομμύριο σχεδόν, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αντίκτυπος να μειωθεί κι άλλο.

Η λίγκα, πάντως, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση για να ανοίξουν και πάλι τις εξέδρες από τον Απρίλιο για τις τελευταίες επτά αγωνιστικές των πρωταθλημάτων με το 25% της χωρητικότητας των γηπέδων. Η ανάγκη για ρευστό είναι τεράστια. Σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει στα χέρια της η LaLiga, από τα εισιτήρια και τα άλλα προϊόντα που πουλούσαν οι ομάδες τις ημέρες των αγώνων χάθηκαν 165 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη σεζόν και 683 εκατομμύρια σ' αυτήν. Επιπλέον, ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ελπίζει το καλοκαίρι του 2022 να επιστρέψει στην... κανονικότητα και το μεταγραφικό παζάρι, αφού τα κλαμπ του ισπανικού ποδοσφαίρου τροφοδοτούν άλλες ομάδες ανά την Ευρώπη και κυρίως αυτές της Premier League.