Λαγκάρντ: «Βλέπει» χαμηλότερο από 2% τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ: «Βλέπει» χαμηλότερο από 2% τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη

Την εκτίμησή της ότι  ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, υποχωρώντας μεσοπρόθεσμα ξανά κάτω από τον στόχο του 2%, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα σε εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση ενεργειακού κόστους θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

«Οι συνεχιζόμενες στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι στενότητες είναι πιθανόν να μειωθούν το επόμενο έτος και ότι οι προθεσμιακές τιμές ενέργειας δείχνουν αξιοσημείωτη πτώση τους το 2022, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, έστω και αν η εξομάλυνση των τιμών θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο. 

«Βλέπουμε την αύξηση των μισθών το επόμενο έτος να αυξάνεται ενδεχομένως κάπως περισσότερο από φέτος, αλλά ο κίνδυνος τέτοιων δευτερογενών επιπτώσεων παραμένει περιορισμένος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ακόμα και μετά το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, «θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική - συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών περιουσιακών στοιχείων - να υποστηρίζει την ανάκαμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας».

Η ΕΚΤ ανέμενε μία γρήγορη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά οι αξιωματούχοι της παραδέχονται τώρα ανοικτά ότι οι προβλέψεις τους, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί ήδη ανοδικά αρκετές φορές, είναι ακόμη πολύ χαμηλές, καθώς η πίεση στην παγκόσμια οικονομία έχει τον αντίκτυπό της, αναφέρει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και μπορεί να πλησιάσει επίπεδα κοντά στο 4,5% έως το τέλος του έτους, για να αρχίσει μετά μία αργή μείωση που θα τον επαναφέρει κάτω από το 2% μόνο προς το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων.

«Η πρόκληση δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε η Λαγκάρντ. «Όχι μόνο η πορεία της πανδημίας, αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους policy makers θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη δύναμη της ανάκαμψης», είπε.