«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν στη Μέση Ανατολή
Αυστριακός υπ. Εσωτερικών

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν στη Μέση Ανατολή

Ασκώντας έντονη κριτική στον «κλιμακούμενο» ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, «ο οποίος σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αλλά στην κλιμάκωση», ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ –του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς– κατηγόρησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος») ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο Καρλ Νέχαμερ επισήμανε ότι ήδη το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν «σαφείς ενδείξεις ότι η Τουρκία είχε επηρεάσει τις ταραχές στη Βιέννη στην περιοχή Φαβορίτεν», όπου, υποστηρικτές των υπερ-εθνικιστών τουρκικών Γκρίζων Λύκων επιτέθηκαν σε κουρδική διαδήλωση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, και είχαν επί ημέρες προκαλέσει ταραχές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία ασκεί και τώρα επίσης επιρροή στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, και, εκτός από τις δηλώσεις του Ερντογάν, παρέπεμψε στο γεγονός της παρουσίας πολλών τούρκικων σημαιών στις διαδηλώσεις, για να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για διεξαγωγή ξένων συγκρούσεων στην Αυστρία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι οι αυστριακές αρχές θα αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά των αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών υποκινήσεων στις διαδηλώσεις, τόνισε ότι «η δέσμευσή μας προς το Ισραήλ αποτελεί ιστορική ευθύνη».

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ απορρίπτει την τουρκική κριτική στην ανάρτηση της σημαίας του Ισραήλ στο κτίριο της καγκελαρίας και του ΥΠΕΞ στη Βιέννη

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ –του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς– απορρίπτει την τουρκική κριτική στην απόφαση να υψωθεί η ισραηλινή σημαία σε κυβερνητικά κτίρια (της καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών) στη Βιέννη, κατά την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Το γεγονός ότι η σταθερή στάση της Αυστρίας απέναντι στην τρομοκρατία εξισώνεται από μεμονωμένους Τούρκους εκπροσώπους με την υποστήριξη της ισλαμοφοβίας και του φασισμού είναι ενοχλητικό και ρίχνει τρομακτικό φως στην παγκόσμια εικόνα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο ίδιος τονίζει ότι το μήνυμα της Αυστρίας είναι «αδιαμφισβήτητο», η βία πρέπει να σταματήσει και πως, «ακόμη και ένας άμαχος-θύμα είναι πάρα πολύ».

«Παλαιστίνιοι, Εβραίοι και Άραβες Ισραηλινοί – όλοι έχουν δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, και ο μόνος που προφανώς διαφωνεί εδώ είναι η τρομοκρατική πολιτοφυλακή της Χαμάς», επισημαίνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, εκτός από τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, απόσταση απέναντι στην ανάρτηση της ισραηλινής σημαίας σε κυβερνητικά κτίρια στη Βιέννη, κρατούν και οι Πράσινοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτ.

Εξαιτίας της ύψωσης της σημαίας του Ισραήλ στη Βιέννη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ ακύρωσε μια επίσκεψη και συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογο του, η οποία είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο στην αυστριακή πρωτεύουσα.