8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Λαβρόφ: Συνηθισμένοι στις απειλές της Δύσης - Ούτως ή άλλως θα επιβληθούν κυρώσεις

Λαβρόφ: Συνηθισμένοι στις απειλές της Δύσης - Ούτως ή άλλως θα επιβληθούν κυρώσεις

Υποβαθμίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξάρτητα από τα γεγονότα.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοι δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες για τη λεγόμενη «τιμωρία της Ρωσίας». Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις ή, όπως λένε τώρα, «η μητέρα όλων των κυρώσεων», είπε ο Λαβρόφ.

«Λοιπόν, το έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», τονίζει.

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, αμφισβητώντας το δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, σύμφωνα με το Interfax.

"Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση" υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα... είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών", είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

"Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους", είπε ο Λαβρόφ.