8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Λαβρόφ: Στόχος της Μόσχας η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

Λαβρόφ: Στόχος της Μόσχας η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Επίσης ανέφερε ότι είναι έτοιμη αν συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο τελευταίος ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο συζήτησης αυτών των εγγυήσεων με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.