Λαβρόφ: Προτεραιότητα μας η «απελευθέρωση» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Λαβρόφ: Προτεραιότητα μας η «απελευθέρωση» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Η απώθηση του ουκρανικού στρατού από την περιοχή του Ντονμπάς και η «απελευθέρωση» της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TFI.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η απελευθέρωση των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες πλέον αναγνωρίζονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη», είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το CNN.

Ερωτηθείς για το αν η Ρωσία θα προσαρτήσει τα εδάφη στο Ντονμπάς, ο Λαβρόφ απάντησε: «Δεν πρόκειται για προσάρτηση. Αυτή είναι μια στρατιωτική επιχείρηση που ζητήθηκε από τα κυρίαρχα κράτη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άρθρο 51, που προβλέπει το δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας. Υπερασπιζόμαστε τους πληθυσμούς και τους βοηθάμε να αποκαταστήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης στο TFI ότι οι άλλες περιοχές θα μπορέσουν μόνες τους να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

«Ο προφανής στόχος μας είναι, φυσικά, να απωθήσουμε τον ουκρανικό στρατό και τα ουκρανικά τάγματα από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να σπάσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εναπόκειται στους πληθυσμούς αυτών των περιοχών να αποφασίσουν», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία εντείνει την επίθεση της στο Σιεβιεροντόνετσκ

Αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός των Ρώσων στο Σιεβιεροντόνετσκ ήταν τόσο έντονος που δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθούν τα θύματα και οι ζημιές, καθώς η Μόσχα πλησιάζει στη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία στο Ντονμπάς.

Οι μάχες πιστεύεται ότι διεξάγονται στους δρόμους και «ολόκληρη η κρίσιμη υποδομή» της πόλης έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν περιγράψει τις συνθήκες στο Σιεβιεροντόνετσκ σαν αυτές της κατεστραμμένης Μαριούπολης.