8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων
AP

Ο Ρώσος δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις ανταλλαγές κρατουμένων με την Ουάσιγκτον μέσω του ήδη υπάρχοντος διπλωματικού «καναλιού», μια ημέρα αφότου η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών για υπόθεση ναρκωτικών.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα, αλλά στο πλαίσιο του καναλιού που συμφωνήθηκε από τους προέδρους Πούτιν και Μπάιντεν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να καταφύγουν για άλλη μια φορά στη δημόσια διπλωματία... Αυτό είναι δική τους υπόθεση και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι δικό τους πρόβλημα» πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην καταφύγουν στη «δημόσια διπλωματία» στην περίπτωση της Γκρίνερ, λέγοντας ότι απλά θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας πιθανής ανταλλαγής.

Η ποινή της Γκρίνερ -- την οποία ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» -- μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ανταλλαγή αιχμαλώτων ΗΠΑ-Ρωσίας που θα περιλαμβάνει την 31χρονη αθλήτρια και έναν Ρώσο έμπορο όπλων.

Η Γκρίνερ, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και αστέρι της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών (WNBA), συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στο Σερεμέτιεβο της Μόσχας έχοντας στις αποσκευές της αμπούλες ατμίσματος που περιείχαν κανναβέλαιο.

Η Αμερικανίδα, στην οποία είχε συνταγογραφηθεί ιατρική κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανακουφίζει τον πόνο από χρόνιους τραυματισμούς, είπε ότι έκανε λάθος πακετάροντας το σκεύασμα άθελά της καθώς ήθελε να προλάβει την πτήση της. Δήλωσε ένοχη, αλλά επέμεινε ότι δεν σκόπευε να παραβιάσει τη ρωσική νομοθεσία.

Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.