7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

La Repubblica: H Ιταλία θέλει νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό

 La Repubblica: H Ιταλία θέλει νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό
APimages

Την υπογραφή μιας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα ζητήσει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica».

Όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να θέλει να ζητήσει, από τις Βρυξέλλες, την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας, η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2019 με την στήριξη, συνολικά, οκτώ χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η ισχύς, της, όμως, παύθηκε έπειτα από μόλις έξι μήνες, λόγω της επιδημίας κορονοϊού.

H συμφωνία αυτή, μεταξύ των άλλων προέβλεπε την επανεγκατάσταση των μεταναστών εντός τεσσάρων εβδομάδων από την αποβίβασή τους στις μεσογειακές χώρες της Ένωσης, και την εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών των χωρών της Ένωσης, σε εθελοντική βάση.

Η Συμφωνία της Μάλτας αφορούσε την κεντρική Μεσόγειο, αλλά όχι τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, προερχόμενοι από το Μαρόκο ή από την Τουρκία. Πρόκειται, επίσης, για μια συμφωνία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, αν και δεν αποκλείονταν κυρώσεις για τις χώρες που δεν θα αποφάσιζαν να την εφαρμόσουν.

Όπως υπογραμμίζει η La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση στην φάση αυτή θεωρεί ότι πρέπει να επιδειχθεί νέα, ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρος της Ευρώπης, λόγω και της προβλεπόμενης αύξησης των αφίξεων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, άλλωστε, το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών και προσφύγων, είναι ήδη υπερπλήρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ