Λ. Οικονόμου: Διαψεύδει τις καταγγελίες για επίθεση των ΜΑΤ στην Σ. Σακοράφα

Λ. Οικονόμου: Διαψεύδει τις καταγγελίες για επίθεση των ΜΑΤ στην Σ. Σακοράφα

Στο επεισόδιο, που κατήγγειλε το ΜέΡΑ 25 ότι σημειώθηκε μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, έξω από το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου διέψευσε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα δέχθηκε άγρια βιαιοπραγία από άνδρες των ΜΑΤ. «Το θέμα που ετέθη ως προς τη βιαιοπραγία από πλευράς της Αστυνομίας εναντίον της κυρίας αντιπροέδρου, της κ. Σακοράφα, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση κινείται, δυστυχώς, με τέτοια ταχύτητα που δημιουργεί πολλές φορές και ψευδείς εντυπώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η αλήθεια είναι η εξής: Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής βρίσκονταν περίπου εκατό άτομα σε συμπαράσταση περίπου πενήντα δύο ατόμων που έχουν προσαχθεί μετά τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι έξω από τα Προπύλαια και κάποια εδώ στο Σύνταγμα από μια ομάδα που επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών και κυρίως της «ΟΔΟΥ», που είναι η νέα δύναμη που βάζουμε μπροστά, στα πλαίσια του νέου δόγματος για την ήπια παρουσία ενώπιον των συγκεντρώσεων και είναι μια δύναμη αυτή δίχως γκλομπς και ασπίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα επεισόδια αυτά κατά τη διαδήλωση, εξήγησε ο υφυπουργός, «έπεσε καταιγισμός πετρών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και κάποιες μολότοφ, ενώ εκτοξεύτηκαν και τριάντα μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί με πολύ μεγάλη ψυχραιμία ενέργησαν και τελικά, προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση 52 άτομα που εξετάζονταν -σε ενημέρωση πάντα και του αρμόδιου εισαγγελέα. Έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν περί τα 100 άτομα σε συμπαράσταση και υπήρχε μαζί τους και μια κοινοβουλευτική παρουσία από πλευράς του ΜέΡΑ25».

Υπήρξε, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «μια προσπάθεια και επικοινωνίας του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής με τους βουλευτές που βρίσκονταν από πλευράς του ΜέΡΑ25 και ενημερώθηκαν υπεύθυνα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των προσαχθέντων, θα τους ενημερώσουν λεπτομερώς για το τι ακριβώς θα γίνει με τους πενήντα δύο προσαχθέντες». Ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους «ως παράκληση να παραμείνουν στο πεζοδρόμιο και να μην κλείσουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεδομένου ότι εδημιουργείτο πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα». Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είχαν παραταχθεί μπροστά στους συγκεντρωμένους δυνάμεις της «ΟΔΟΣ», οι οποίοι δεν φέρουν ασπίδες, δεν φέρουν γκλομπς, δεν φέρουν απολύτως τίποτε. Ήταν απλά μπροστά για να σηματοδοτήσουν ότι δεν θα πρέπει οι συγκεντρωμένοι εκεί να αποκλείσουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα από πλευράς κίνησης των υπόλοιπων συμπολιτών μας. Η ομάδα αυτής των αστυνομικών της «ΟΔΟΣ» δέχθηκε μια βίαιη επίθεση από τους συγκεντρωμένους και έχουμε τρεις τραυματίες αστυνομικούς αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο»

Στο σημείο αυτό, είπε ο υφυπουργός, «ευρίσκετο και η κ. Σακοράφα. Προφανώς απωθήθηκε να ανέβει πάνω στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γίνει και αντιληπτή από τους αστυνομικούς υπαλλήλους καθώς όλοι οι συγκεντρωμένοι φορούσαν και την μάσκα τους» και τόνισε πως «ουδεμία άλλη απώθηση έγινε με ασπίδες, με γκλομπς, με χρήση χημικών, οτιδήποτε», για να προσθέσει: «μάλιστα υπήρχε επικοινωνία της κ. Σακοράφα με αρμόδιους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατά συνέπεια, διαψεύδεται ό,τι άλλο μεταφέρθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, καθώς -όπως γνωρίζετε- λειτουργούν κι οι κάμερες σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίσαμε και το προεδρικό διάταγμα που ετέθη σε ισχύ, και όλα αυτά πλέον είναι στη διάθεση της έρευνας, και του Εισαγγελέα και οποιουδήποτε άλλου θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός από πλευράς ελληνικής αστυνομίας στο Σύνταγμα και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Σχετικά με συλλήψεις φωτορεπόρτερ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως «δεν υπήρξε σύλληψη φωτορεπόρτερ» απλά «την ώρα που πήγε να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες κάνοντας τη δουλειά του ρωτήθηκε τι ακριβώς είναι και τι κάνει εκεί. Δεν είχε να επιδείξει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητά του. Μόλις βρήκε την ταυτότητά του και είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ, αμέσως αφέθηκε ελεύθερος από τον χώρο που ήταν» , σημειώνοντας ότι «μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό για το θέμα των δημοσιογράφων και για την ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματός τους υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για όσους θέλουν και επιθυμούν μπορεί να γνωρίζουν τον Αξιωματικό που υπάρχει ως σύνδεσμος, ούτως ώστε όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση να μπορούν να τύχουν της προστασίας που επιβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία». Παρακάλεσε, ακόμα, «παρά τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις ή ιδεοληψίες υπάρχουν γύρω από ορισμένα θέματα να αποφεύγονται οι υπερβολές για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία πραγματικά είναι κοντά στον Έλληνα πολίτη, ασκεί τα καθήκοντα τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις συνταγματικές επιταγές. Και όπου επιβάλλεται και υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες, οι έρευνες διενεργούνται ταχύτατα, όπως επιβάλλει το δικαιοκρατικό μας σύστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 24 Κλέων Γρηγοριάδης, σχετικά με το επεισόδιο με την κ. Σοφία Σακοράφα επέμεινε ότι όπως τον ενημέρωσε η βουλευτής «δεν απωθήθηκε, όπως λέτε, αλλά προπηλακίστηκε και το δεύτερο -και το κυριότερο- προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ και συγκεκριμένα από τις ασπίδες πολυμελούς ομάδας ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι κάλπαζαν για να συντρίψουν αυτούς που βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης μαζεμένοι έξω από τη ΓΑΔΑ και μαζί τους ήταν και η αντιπρόεδρος της Βουλής». Μάλιστα, είπε πως η κυρία Σοφία Σακοράφα «άρχισε να φωνάζει αυτή, ο κ. Μαρματάκης, που είναι στέλεχος του κόμματός μας, όπως και ο κ. Αχταρίδης, που είναι στέλεχος της νεολαίας του κόμματός μας: «Βουλευτής, Βουλευτής, σταματήστε. Μην του επιτίθεστε». Παρ' όλα αυτά, η ομάδα των ΜΑΤ -και καθόλου η ομάδα «ΟΔΟΣ»- έπεσε επάνω της, με αποτέλεσμα, ναι μεν να μην τη χτυπήσει με την έννοια του σηκώνω το κλομπ και χτυπάω, αλλά να την σαλαμοποιήσει στους συμπαραστεκόμενους που ήταν πίσω της. Κι αυτό είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη και από υγειονομική και πρόσθεσε: «εγώ να δέχομαι ότι ακόμα και ότι μπορεί να ταράχτηκε πολύ η κ. Σακοράφα και να το περιγράφει δραματικότερα το επεισόδιο, σας ρωτάω όμως, εσείς συμφωνείτε με το να απωθούνται βουλευτές και αντιπρόεδροι κοινοβουλίων από αστυνομικές δυνάμεις; Αυτό για εσάς είναι εντάξει; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εντάξει…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ