Λ. Ντε Γκίντος: Αποφασισμένη η ΕΚΤ να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης

Λ. Ντε Γκίντος: Αποφασισμένη η ΕΚΤ να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης

Δύο ημέρες μετά την προσπάθεια του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας να βάλει όρια στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο αντιπρόεδρός της Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να βοηθήσει την πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Ευρωζώνης.

«Παραμένουμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διασφαλίσουμε υποστηρικτικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες για την απορρόφηση αυτού του πρωτοφανούς σοκ», τόνισε ο Ντε Γκίντος στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είπε, «παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στα μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας, εφόσον δούμε ότι η έκταση της στήριξης είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δικαστική υπόθεση, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μία αναφορά που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με το γερμανικό δικαστήριο.

Αναφερόμενος στις γερμανικές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αναλογικότητας στις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τις παρενέργειές τους και αποδεικνύει την αναλογικότητα πριν από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Ο ντε Γκίντος ζήτησε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η δημοσιονομική πολιτική στη μάχη κατά της ύφεσης, λέγοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να στηριχθεί. «Είναι ζωτικής σημασίας να είναι επαρκώς ισχυρή η δημοσιονομική απάντηση σε αυτή την κρίση, σε όλα τα μέρη της Ευρωζώνης», σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξει τώρα μία πολιτική συμφωνία για να συγκροτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή την κοινή αντίδραση».