Λ. Μενδώνη: Χωρίς τέχνη εν μέσω πανδημίας θα επηρεαστεί η ψυχολογία μας

Λ. Μενδώνη: Χωρίς τέχνη εν μέσω πανδημίας θα επηρεαστεί η ψυχολογία μας

Στη σπουδαιότητα της τέχνης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επηρεαστεί πολύ η ψυχολογία των ανθρώπων από την απουσία της στην καθημερινότητα μας λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» για το πόσο σημαντικό είναι ο πολιτισμός σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε υπογράμμισε «ότι είναι ένα φάρμακο και τα θέατρα κυρίως για τη ψυχολογία των ανθρώπων που ενδεχομένως να επηρεαστεί πολύ από την απουσία της τέχνης». Επισήμανε επίσης, ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί αυτό το διάστημα, λόγω του Lockdown.

Για το θέμα της Ακρόπολης και τη μεγάλη συζήτηση που ξέσπασε για το αν τσιμεντώθηκε ή όχι, η κ . Μενδώνη έδωσε απαντήσεις. Όπως είπε, χρειαζόταν μια διόρθωση του δρόμου γιατί είχε υποστεί μεγάλες φθορές. Σημείωσε μάλιστα, ότι κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης του εδάφους υπήρχαν περίπου 150 τραυματισμοί με πολλά κατάγματα.

«Από τη δεκαετία του '60 ξεκίνησαν οι πρώτες επισκευές και το '70 άλλαξε. Πλέον, ο διάδρομος αντικαθίσταται από σκυρόδεμα που έχει 12% τσιμέντο. Είναι ένας τεχνητός λίθος» όπως είπε η κυρία Μενδώνη που χρησιμοποιείται για αποκατάσταση των μνημείων. Επιπλέον, τόνισε ότι γίνεται υπό την επίβλεψη του Μανώλη Κορρέ που είναι ο κορυφαίος ειδικός της ακρόπολης. Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ο ανελκυστήρας ώστε να εξυπηρετούνται και όσοι έχουν κινητικές δυσκολίες.

Για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης από το σταθμό Βενιζέλου, η κ. Μενδώνη άφησε αιχμές ότι ενδεχομένως οι αντιδράσεις να είναι υποκινούμενες με κομματικό πρόσημο. Εξήγησε δε, ότι τα αρχαία έπρεπε να αποσπαστούν ώστε να γίνει τεχνικό έργο και να επιστρέψουν ξανά στο ίδιο σημείο.